Xgimi Mogo Pro vs Xiaomi Mi smart compact projector

We hebben deze twee, rond begin 2020 uitgekomen, kleine Full HD smart beamers getest en delen hierbij onze bevindingen.

Beide mini beamers beschikken over goede dual-band wifi met Android TV waarmee stand alone geprojecteerd kan worden met behulp van de afstandbediening of smartphone.

Xgimi Mogo ProXiaomi Mi smart compact projector
Full HD
300 lumen
DLP LED 0.23″ DMD
Android TV 9

CPU: Amlogic T950X2
– Quad-core 1.9 GHz

2.4G/5G dual-band Wi-Fi

146mm x 105.5mm x 94.5mm
0,9kg

Accu
Horizontale keystone
3D

Full HD
500 lumen
DLP LED 0.33″ DMD
Android TV 9

CPU: Amlogic T962-X
– Quad-core 1.5 GHz

2.4G/5G dual-band Wi-Fi

115mm × 150mm × 150mm
1,3kg

Geen accu

12 september 2020
Xiaomi Mi Software update toelichting onderaan deze pagina

Youtube

In de video hebben we deze mini beamers op verschillende aspecten vergeleken. Oa:

 • Opstarten
 • Daglicht+speaker test
 • Ventilator geluid
 • Accutest
 • Nachttest
 • Juddertest

Android TV

Na het opstarten en automatisch scherpstellen is op beide beamers het Android TV besturingssysteem het startpunt. Standaard Google apps als Youtube zijn daardoor direct te vinden met de afstandsbediening en je kunt apps installeren uit de Play store zoals NPO, RTL etc. Vanuit Android TV kun je ook de HDMI input selecteren.

Ingebouwde Chromecast

Beide beamers zijn met Android TV ook voorzien van een ingebouwde Chromecast. Zo zijn streamingsdiensten eenvoudig bereikbaar vanaf de telefoon net zoals bij een normale Chromecast. Het werkt per dienst soms technisch een beetje anders: wanneer je bijvoorbeeld Netflix vanaf je mobiel naar de Xiaomi beamer cast dan wordt de Netflix app daar opgestart en een stream opgestart.

Met zowel Android als iPhone toestellen hebben we de cast functies van verschillende Nederlandse apps getest. De volgende apps werken in ieder geval op beide beamers goed:

 • NPO
 • RTL XL
 • Ziggo Go (Alleen live zenders)
 • Dumpert

Netflix

Netflix wordt officieel alleen ondersteund op de Xiaomi Mi smart compact projector. Door deze ondersteuning ontstaat een vlekkeloze integratie met de interface, de afstandbediening en je kunt ook casten vanuit de Netflix app op je telefoon (Android & iPhone). Voordat je kunt casten is het noodzakelijk om zowel in te loggen op de Netflix app op je telefoon als op de beamer.

Maar ook op de op MoGo Pro kan Netflix via de XTV manager, een eenmalige tussenstap, worden geïnstalleerd en dat werkt ook prima. Het nadeel is dat je de afstandbediening van de beamer moet gebruiken voor de bediening en de interface werkt net iets minder handig. Netflix casten vanaf je telefoon kan dus niet op de MoGo Pro.

Beeldkwaliteit

Beide beamers hebben LED als lichtbron. Deze techniek wordt steeds beter en zo worden deze mini beamers steeds kleiner, geven meer lichtopbrengst, en hebben ook nog de langste levensduur.

Zowel in het licht als donker is de Xiaomi Mi met de grotere DMD chip de duidelijke winnaar met meer lichtopbrengst, contrast, betere kleuren en een scherper beeld dan de MoGo Pro. Met name ’s avonds is het indrukwekkend om 120″ beeld met zo’n geluid uit een klein apparaat te zien en horen komen.

Pixels die de MoGo Pro projecteert zijn van dichterbij veel duidelijker zichtbaar (op de foto links). Hoewel dit van een afstand minder uitmaakt is er van dichtbij een wereld van verschil.

Xgimi Mogo Pro vs Xiaomi Mi smart compact projector.
Klik voor vergroting. Voor bovenstaande foto staat de focus op z’n ‘scherpst’. De autofocus van de Xgimi probeert in werkelijkheid het zichtbare rastereffect nog iets te verminderen (zoals in de nighttime clips van de Youtube video).

Judder

Intern zetten deze beamers alle input signalen om naar 60Hz. Wanneer je kritisch kijkt naar judder (schokkerigheid van het beeld) is dit te zien. Anders gezegd: 24fps kan niet native worden afgespeeld. Gelukkig ziet de gemiddelde kijker dit meestal niet of nauwelijks.

Aan het eind van onze vergelijkingsvideo zitten opnames waarin je dit verschil tussen de verschillende framerates kunt zien. Die zijn vanwege Youtube echter wel gefilmd in 30fps waardoor het niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Zie daarom ook onze opnames gefilmd met hoge framerate: 60Hz 30Hz 25Hz 24Hz.

Na het kritisch bekijken van nog meer verschillende testvideo’s kunnen we concluderen dat de MoGo Pro iets beter is in het vloeiend weergeven van 24Hz & 25Hz video’s.

Automatisch scherpstellen en keystone

Beide apparaten zijn voorzien van ‘autofocus’. Bij het opstarten of een significante verplaatsing van het beeld zal er automatisch een verticale keystone en scherpteafstelling plaatsvinden met behulp van een ingebouwde camera aan de voorkant.

Helaas heeft de Xiaomi Mi, uit een koude start, soms de neiging om na een minuut of 15 een beetje uit focus te gaan. Gelukkig is dat na eenmalig de hercalibratie te triggeren wel verholpen. Helaas moet dit wel via het menu.

Focussen op de MoGo Pro is eenvoudiger en kan terwijl je je huidige beeld/stream niet verlaat. Bovendien is er op de afstandsbediening een schuifknop waarmee de volumeregeling een regelaar wordt voor de focus. Ideaal voor het afstellen van de lens terwijl je dicht op het beeld kunt gaan staan.

Processor

De Mogo Pro beschikt over een snellere processor waardoor apps wat sneller laden en het apparaat sneller opstart. Ook simpele games uit de Play store draaien beter op de MoGo Pro.

Speakers

De Xiaomi Mi is wat betreft geluidskwaliteit de duidelijke winnaar van de twee. Omdat er geen ruimte voor een accu nodig is blijft er meer ruimte over voor een grotere speaker met veel betere en lagere bassen en simpelweg meer volume.

 • (Xiaomi Mi) Aanvankelijk meldden wij problemen met haperingen van het geluid indien dit werd meegestuurd naar de speaker over de HDMI ingang. Dit is met de meest recente updates van Android TV opgelost.
 • (Xiaomi Mi) Nog een klein minpuntje is dat het laagste geluidsniveau redelijk hard is. Dit kan worden omzeild door gebruik te maken van de minijack uitgang of bluetooth.

Alle verschillende streaming mogelijkheden werkten wat betreft geluid op beide apparaten vlekkeloos. De HDMI input van de MoGo Pro werkt ook altijd perfect.

Bluetooth

Beide apparaten zijn voorzien van Bluetooth zodat je de audio van de beamer naar een draadloze koptelefoon kunt sturen. Dit werkt het beste op de MoGo Pro. De Xiaomi Mi geeft een beetje vertraging waardoor het geluid niet volledig synchroon loopt. (NB Met de laatste updates is dit grotendeels verholpen.)

De Xiaomi heeft ook een functie om de beamer zelf als Bluetooth speaker te gebruiken.

Lawaai

Beide beamers zijn redelijk stil. Toch is de Xiaomi Mi ook op dit aspect duidelijk beter. Het lijkt er op dat er een veel grotere fan is ingebouwd die minder snel draait en dat op een veel prettiger lage frequentie. Ook fluctueert deze minder wat resulteert in aangenamer geluid. De goede speaker draagt hier ook nog aan bij.

De MoGo Pro maakt, zeker in de felle stand, beduidend meer lawaai. Op de accu of energy saver mode is het wel stukken beter.

Input lag

Wil je via een van de beamers gamen dan is een lage input lag van belang. Met een laptop + timer gesplitst op de beamer en een fototoestel meten we de gemiddelde lag i.r.t. laptop:

Xgimi MoGo Pro
Game mode: 31ms (horz. keystone niet beschikbaar)
Normal: 82ms

Xiaomi Mi smart compact projector
Normal: 62ms

Energieverbruik

Bij normaal gebruik meten we het volgende aan het stopcontact:

Xgimi MoGo Pro
34watt

Xiaomi Mi smart compact projector
48watt

Alleen MoGo Pro

Accu

Dankzij de accu kan de MoGo Pro tot wel 2 à 3 uur draadloos projecteren. Enorm handig wanneer je een korte presentatie moet geven, of nog even op de slaapkamermuur een serie wil kijken. Maar ook bij regelmatig gebruik in de woonkamer is het erg handig wanneer je het apparaat plaatst en alvast aan kunt zetten terwijl je de de voedingskabel al dan niet later nog aansluit.

Horizontale keystone

Dankzij (40°) horziontale keystone kan de MoGo Pro ook schuin op de muur projecteren. Dit is erg handig want je vindt hierdoor veel eenvoudiger een goede plek om hem neer te zetten en het apparaat staat minder snel in de weg.

3D

Alleen de Mogo Pro heeft verschillende opties voor het projecteren in 3D. Meer hierover op de MoGo Pro pagina.

Conclusies

Xgimi Mogo Pro vs Xiaomi Mi smart compact projector

 • Veelzijdige Full HD mini beamers op basis van LED met goede dual band wifi verbinding draaiend op Android TV 9.
 • Op beide apparaten zit een ingebouwde Chromecast waarnaar je eenvoudig vanaf android en iPhone’s toe kunt casten.
 • Beide apparaten komen met automatische vertical keystone correctie en automatische scherpstelling.

Verschillen

 • De Xiaomi Mi geeft meer lichtopbrengst, een scherper beeld, is minder lawaaiig en heeft veruit de beste speaker.
 • Alleen de MoGo Pro voorziet in horziontale keystone (40°), 3D en beschikt over een accu.
 • MoGo Pro heeft geen officiële Netflix ondersteuning maar dit kan wel via de XTV manager worden geïnstalleerd. Dit werkt prima. Het enige nadeel is dat je de afstandbediening van de beamer moet gebruiken. Alleen op de Xiaomi Mi kun je vanuit de Netflix app op je telefoon rechstreeks casten naar de beamer.
 • MoGo Pro: beschikt over een betere processor en daardoor snellere laadtijden.
 • Xiaomi Mi: moet na 15min opnieuw focussen na koude start.
 • Xiaomi Mi: speakergeluid hapert soms via geluid via HDMI input.
 • Bluetooth audio naar headset werkt het beste op de MoGo Pro. De Xiaomi Mi geeft meer lag.
 • Op de MoGo Pro moet je inloggen op Google. Op de Xiaomi Mi hoeft dat niet.

Opmerkingen

 • Beide beamers geven een heel klein beetje judder in 24Hz en 25Hz modes. De MoGo Pro doet het wat beter op dat gebied. Wil je 24fps 100% optimaal afspelen dan zijn deze beamers niet geschikt en kun je beter kijken naar een klassieke DLP beamer die de refresh rate exact kan matchen.

Het zou zo kunnen zijn dat de minpunten die we benoemen nog worden opgelost door een update of zijn veroorzaakt door fabricagefouten in ons testmodel.

Welke beamer kan ik het best kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een Full HD mini beamer met ingebouwde afspeel mogelijkheden, de beste beeldkwaliteit en geluid, en een apparaat dat ook nog een beetje bruikbaar is overdag dan kunnen we de Xiaomi Mi aanbevelen.

Hecht je veel waarde aan: volledig draadloos projecteren (accu), horizontale keystone, 3D, Bluetooth of het minimaliseren van judder, en heb je alleen projectieplannen in het donker. Kijk dan naar de MoGo Pro.

Software update 12 september 2020: Xiaomi Mi
Na het updaten naar de meest recente software versie zijn verschillende eerder genoemde problemen opgelost.
-Bluetooth lag is teruggebracht tot een zeer acceptabel, kijkbaar niveau.
-Haperingen van geluid naar de beamer speaker via HDMI input zijn opgelost.
-Judder/haperingen zijn verbeterd. Nog steeds geen native 24fps maar nu wel zo vloeiend zoals je van 24fps op 60Hz zou kunnen verwachten.

Xgimi Mogo Pro

€ 549.00
Resolutie:1920x1080
Lichtopbrengst:300 lm
Contrast:Niet gespecificeerd
Projectietechniek:DLP LED 0.23"
In productie sinds:Feb 2020
Projectieverhouding: 1,2
Draadloos schuin projecteren in een kleine woonkamer met Android TV
 • Full HD mobiele mini beamer met Android TV en ingebouwde Chromecast.
 • Dankzij horizontale keystone schuin op de muur projecteren (40°).
 • Automatische focus én dedicated focus bediening met afstandbediening zonder terug te hoeven gaan naar de menu's.
 • Dankzij 10,400 mAh accu uren projecteren.
 • Dual band Wifi, en slechts 0,9kg.
 • 3D ondersteuning.

Lees meer

Xiaomi Mi smart compact projector

€ 449.00
Resolutie:1920x1080
Lichtopbrengst:500 lm
Contrast:Niet gespecificeerd
Projectietechniek:DLP LED 0.33"
In productie sinds:Jan 2020
Projectieverhouding: 1,2
Ingebouwd HD Netflix & geweldig geluid
 • Compacte en verplaatsbare smart beamer, slechts 1,2kg.
 • Android TV 9 en ingebouwde Chromecast.
 • Als enige officiële ingebouwde Netflix ondersteuning.
 • Bijzonder goed geluid en lage bas. Ook Bluetooth.
 • Automatische focus & verticale keystone correctie.
 • HDR10 compatible.
 • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 3,75m.

Lees meer

Bekijk bij bol.comAmazon.nl

Accessoires

De tripods worden niet meegeleverd. We hebben hiervoor de originele Xgimi tripods gebruikt en daarnaast twee AmazonBasics 127 cm lichtgewicht statieven.

Xgimi tripod (bol.com).

Heeft u nog vragen n.a.v. deze pagina? info[at]hd-beamers.nl