Testbeeld & Projectietips

Tips voor het scherpst mogelijke beeld

  • optoma_beamer_lens_zoom hd beamerGebruik zo min mogelijk nacorrectie. Wanneer de beamer niet recht tegenover het projectiescherm kan worden geplaatst wordt gebruikt gemaakt van keystone correctie om toch een rechthoekig beeld te laten ontstaan. Hiervoor wordt het beeld dus op het laatste moment met filters nog aangepast. Het bronsignaal wordt dus aangepast en dat zal altijd ten koste gaan van de kwaliteit van het beeld. Een prijzig alternatief hiervoor zijn beamer met lens shift.
  • Hoe witter en vlakker het projectieoppervlak hoe beter het beeld. Een wit geschilderde muur geeft al een fraai resultaat, echter met een projectiescherm wordt de beeldkwaliteit nog flink beter. De afgestemde grijstinten en reflectie eigenschappen in een projectiescherm zorgen voor optimale dieptewerking.
  • Een beamer werkt in het donker meestal het best. Een groot probleem voor beamers is het creëren van zwarte pixels, iets dat nou eenmaal niet kan bij daglicht. Vergeet dan ook ook niet te investeren in goede verduistering. Presentatiebeamers geschikt voor daglicht hebben een sterke lamp met hoge lichtopbrengst waardoor er alsnog een groot verschil ontstaat tussen licht en donker. Als je hiermee echter in het donker een film wilt kijken is de lamp eigenlijk te sterk en moet deze gedimd.
  • Let uiteraard heel goed op de kwaliteit van het bronmateriaal, en gebruik de juiste kabels (HDMI). Oudere typen schalen automatisch terug naar slechtere kwaliteit.
  • Sommige merken beschikken over ‘brilliant color’ waarde. Deze kan worden verhoogd en verlaagd om de beamerlamp feller of minder fel te laten schijnen. Doordat dit ook een nabewerking betreft is het van belang deze functie zo min mogelijk te gebruiken, zeker in het donker niet. Als dit effect hoog staat ingesteld zal de dieptewerking wederom verminderen.
  • De meeste beamers hebben een ‘eco’-modus. Hiermee wordt het beeld circa 15% gedimd, iets dat in een goed verduisterde situatie helemaal niet erg is. Het voordeel hiervan is wel dat de lamp tot 40% langer meegaat, en dat ventilator maakt meestal minder geluid.

Testbeeld

720p

Test screen HD-Ready

Testbeeld voor een 720p HD-Ready scherm: 1280×720

1080p

Test screen Full-HD testbeeld

Testbeeld voor een 1080p Full-HD scherm: 1920×1080

2160p

Test screen 4K UHD demo

Testbeeld voor een 2160p Ultra-HD 4K scherm: 3840×2160

Testbeeld gebruiken

keystone-beamerDownload de afbeelding en zorg voor 100%(zoom) schermvullende weergave met bijvoorbeeld windows photo viewer. Met een testbeeld kan worden bekeken of de projectie goed is ingesteld. Wanneer de beamer en resolutie goed staan zijn de smalle lijntjes in het midden waarneembaar als strakke lijnen van exact 1 pixel breed. Zo is ook goed te zien hoe goed de beamer kan switchen tussen lichte en donkere pixels en dit verschil staat dan ook als maat voor het contrast dat de beamer kan leveren. Wanneer dit licht-donker verschil bij de 1 pixel lijn minder wordt is de beamer minder goed in staat donkere vlakken weer te geven. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid ‘diepte’ die kan worden geprojecteerd en is vooral van belang bij een thuisbioscoop situatie. Een beamer met hoog contrast geeft dus een veel ruimtelijker beeld.

Deze zwarte lijntjes kunnen ook goed worden gebruikt om te kijken hoe erg keystone correctie (trapezium correctie) van invloed is op het projectiebeeld. In plaats van rechte lijntjes ontstaan er dan direct overal ‘zwabber’lijnen, zoals te zien op de afbeelding.

 

Contrast

Contrast ratio is dus de maat voor hoe goed een beamer kan omgaan met licht/donker. Op deze foto is duidelijk te een behoorlijk breed overgangsvlak te zien.

contrast ratio

Contrast tussen wit en zwart van beamer met contrastratio 1:3.000

Handige video


Bekijk alle beamer:

Best beoordeeld budget: