Beamers voor gebruik bij daglicht

Beamer projectie overdag tuin zonlicht

In het algemeen:

  • Hoe groter het scherm en hoe meer omgevingslicht, des te feller de beamerlamp moet zijn (lumen).
  • Een beamer met meer lumen is meestal duurder en alleen nuttig voor ruimten die niet verduisterd kunnen worden.
  • Gebruik voor het kijken van sport in daglicht met een DLP beamer een beamerscherm met een hoge gain: deze geeft meer reflectie en de lichtopbrengst wordt daarmee gemaximaliseerd.
  • Beamers met hoge lichtopbrengst zijn minder geschikt om in volledige verduistering te gebruiken. Zo kan het beeld té fel worden. Door de brightness te verminderen kan dit worden tegengegaan maar dat resulteert wel in verminderd contrast en aanverwant ‘grijzig’ zwart.

beamer-sporten-cafe-scherm-daglicht

Café’s, sportwedstrijden etc.

Wie een beamer zoekt om overdag op een groot scherm sportwedstrijden te kunnen kijken kan kiezen uit een DLP of LCD beamer met veel lichtopbrengst.

DLP beamers worden vooral voor home cinema doeleinden gebruikt en zijn goed in vloeiende bewegingen, contrast en kleuren. De kleuren van het beeld worden met behulp van een colorwheel vlak achter elkaar opgebouwd en vloeien daarom een beetje in elkaar over. Hierdoor worden ze ook veel gebruikt om met omgevingslicht naar sport/voetbalwedstrijden te kijken. In opkomst zijn laser beamers met hoge lichtopbrengst en lange levensduur.

LCD beamers met hoge lichtopbrengst zijn in de zakelijke/onderwijs markt populair. Beamers met deze techniek geven continu 3 kleuren licht af en geven daardoor stabiele statische beelden en hoge kleurverzadiging. T.o.v. DLP biedt LCD meer vrijheid voor het afstellen van het beeld zoals de gewenste kleurenverzadiging. Ook geeft LCD doorgaans minder warmte af waardoor de geluidsproductie lager is.

Indicatie lumen – Schermdiagonaal 3 meter (118inch)

  • Donkere kamer > 1.000 lumen
  • Schemerlicht > 2.000 lumen
  • Indirect daglicht > 3.000 – 4.000 lumen

Links

Plaatsing

Permanente plaatsing

Voor de meeste etablissementen zal een bevestiging aan het plafond het meest praktisch zijn. Wanneer dit niet loodrecht op het midden van het scherm kan, moet de beamer schuin projecteren. Het vervormde beeld kan dan gecorrigeerd worden met verticale en/of horizontale keystone. Óf zoek een beamer die zijn beeld verticaal en horizontaal kan verplaatsen met lens shift.

Short throw

Voor de plaatsing van de beamer kan het een overweging zijn om te kiezen voor een short throw beamer. Deze kunnen dichtbij het scherm worden opgehangen (of neergezet) met als voordeel dat mensen, ook als het druk is, veel minder snel door de projectie heen zullen lopen.

Full HD beamers met hoge lichtopbrengst:

Best beoordeeld 2024

Epson EH-TW7000
EUR € 1159.0
4K (UHD) 3000 ANSI lumen Thuisbioscoop, gaming, zakelijk gebruik
Reviewcijfer: 9.0 (45)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Aanbiedingen:

beamers met hoge lichtopbrengst

Let op: deze beamers zijn 3000 lumen of meer maar niet per definitie voorzien van Full HD resolutie.

Bekijk alle beamer:

Best beoordeeld budget: