Beamer- & projectieschermen

Voor de optimale inzet van een beamer wordt een projectiescherm aanbevolen. Een witte gladde muur werkt natuurlijk ook maar is zeker níet ideaal. De grijstinten en reflectie eigenschappen in een projectiescherm zorgen voor optimale dieptewerking bij een thuisbioscoop (schermen met lage gain), of kunnen er juist voor zorgen dat de lichtopbrengst wordt verhoogd (schermen met hoge gain). Meer info over gain zie verderop deze pagina.

Daarnaast kan het handig zijn om te beschikken over een mobiel scherm om zo op iedere locatie, zonder bevestigingen aan muur/plafond, een scherm te kunnen plaatsen.

Typen projectieschermen

Plafond-wand montage

projectiescherm-handbediening

Met een muur of plafond montage kan een beamerscherm met een paar haken worden bevestigd. Hierdoor kun je het scherm ook eenvoudig helemaal loshalen en opbergen indien gewenst. Met handmatige bediening wordt het scherm met een veer-oprolsysteem opgeborgen en uitgespannen. Vaak zijn ze zo afgesteld dat het scherm in de verhouding valt die je verwacht te zullen krijgen.

 • Populaire budget optie voor een thuisbioscoop
 • Goede schermen, van 100″ inch (2,21 x 1,25m) zijn beschikbaar vanaf circa €130,- tot €200,-
  Zie ook: Coolblue – Handbediende schermen

Elektrisch

projectiescherm-elektrisch

Elektrisch uitrolbare schermen zijn te bedienen met een afstandsbediening of soms automatisch te koppelen aan het aan/uit zetten van de beamer. Elektrische uitrolbare schermen kosten over het algemeen dubbel zo veel.

Mobiele schermen

beamerscherm-standaard

Mobiele schermen zijn voorzien van een eigen standaard en behoeven dus geen bevestiging aan muur of plafond. Ze zijn makkelijk te op/af te bouwen en te vervoeren. Deze schermen worden meestal van onder naar boven opgespannen. Let ook op het gewicht wanneer het scherm veel verplaatst dient te worden.

 • Oplossing voor flexibel gebruik
 • Mobiele schermen, van 92″ inch (2,04×1,15m) zijn beschikbaar vanaf €190,-
  Zie ook: Coolblue – Mobiele schermen

Frame of X-type

beamerscherm-opgespannen

Beamerschermen opgespannen in een frame geven de beste kansen op een zo egaal en strak mogelijk resultaat. Met het opspannen worden opkrullende randen vermeden en is de constructie uit het zicht. Hierdoor ontstaat een clean en symmetrisch resultaat. Een alternatieve mobiele versie is een projectiescherm opgespannen op een X frame.

Verhoudingen

16:9

Voor de bekende HD ready (720p), Full HD (1080p), en Ultra HD (2160p) standaarden is deze verhouding 16:9 (breedte/hoogte). De meeste films, televisies en monitors worden tegenwoordig in de verhouding gemaakt.

16:10

Veel HD ready – capable – beamers zijn niet voorzien van de HD ready resolutie: 1280 x 720 pixels maar van de iets grotere WXGA resolutie 1280 × 800 pixels. Wanneer projecteren op deze volledige resolutie nodig is kies dan voor een scherm in 16:10. Wanneer een scherm gaat worden gebruikt voor films kies dan voor 16:9.

4:3

Deze verhouding vinden we met name bij oude televisies en oude computerbeeldschermen, maar wordt ook zakelijk nog veel gebruikt. Ook zijn foto’s soms nog in 4:3.

De grotere schermen zijn meer in 16:9  dan in 4:3 te vinden.

Gain-waarde scherm

Gain is een maat voor de reflectie van het scherm.

Gain =1.0:
De projectie is vanuit elke kijkhoek net zo goed zichtbaar als een whiteboard.

Gain >1.0:
Het scherm wordt meer een spiegel, de projectie reflecteert meer loodrecht van het scherm af. Dit geeft een extra ‘fel’ beeld voor kijkers die recht voor het scherm zitten. Maar omgekeerd ook minder fel voor mensen die vanuit een hoek moeten kijken. Een hoge gain kan compenserend werken voor een beamer met weinig lumen, maar heeft als nadeel dat het midden van het scherm er feller uit kan zien dan de randen, met name bij gain waarden hoger dan 1.5.

Een hogere gain geeft dus een potentieel feller beeld wat met name gewenst kan zijn bij zakelijke opstellingen (of café/evenement beamers) in ruimtes waarin het omgevingslicht niet goed kan worden geregeld of waarbij zelfs zonlicht een belemmering vormt.

Gain <1.0:
Met een lagere gain wordt het licht meer verspreid, omgevingslicht geblokkeerd, en de hoek van waaruit het scherm goed zichtbaar is vergroot. Professionele set-ups als een bioscoop, of beurspresentatie-stands, gaan voor een lage gain vanwege de licht-, en kleurenstabiliteit, zelfs voor wie vlak voor het scherm en van opzij moet kijken.

Een veilige keus is een gain van 1.0 of 1.1.

Zie ook

Grijs/Zwart scherm

Grijze en zelfs zwarte schermen, met relatief weinig reflectie waarde – dus lage gain, worden steeds meer gebruikt om tot betere contrastwaarden te komen. Immers, in iedere ruimte waar veel omgevingslicht is kan een wit scherm nooit een echte zwarte pixel projecteren, maar wel op een zwarte ondergrond. Het nadeel hiervan is dat de beamer sterker moet zijn, maar dit is wel de enige manier om bij veel omgevingslicht écht goede contrastwaarden te bereiken zoals die bij een televisie worden bereikt.

Keystone eliminator

Sommige schermen zijn voorzien van een keystone eliminator. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om het scherm hellend te plaatsen. Zo kan het beeld van een beamer dat niet op de ideale hoogte is geplaatst ‘analoog’ worden gecorrigeerd. Normale keystone correctie, dat in de meeste beamers zit ingebouwd, is voor puristen iets om te vermijden omdat dat ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Verder:

 • Let op hoe hoog het scherm komt te hangen. Hiermee valt vaak te stellen door de standaard, hoeveelheid extra uitrol, of bevestigingshoogte te veranderen.
 • Goedkopere, dunne, schermen met handbediening krullen soms iets op aan de zijkant.
 • Nieuwe schermen kunnen erg chemisch ruiken in het begin.
 • Lichte (kg) schermen kunnen meer last hebben van bewegen door tocht.
 • Kreuken in het scherm zijn meestal het ergst wanneer deze net is opgezet.
 • Er zijn ook schermen te vinden die oprollen naar de zijkanten. Hiermee wordt de lengte van het ingeklapte scherm veel kleiner omdat in plaats van de beeldbreedte, de beeldhoogte maatgevend wordt. Zo kan de compactheid bij vervoer flink worden verhoogd. Bijvoorbeeld: Epson Multi Aspect Silk Screen ELPSC26, Coolblue.
 • De behuizing van mobiele beamerschermen is vaak zwart. Projectieschermen met plafond/wand bevestiging voor in huis zijn meestal wit. Zo vallen ze zo min mogelijk op in een gemiddelde huiskamer.
 • Meestal zijn schermen niet doorschijnend en zwart aan de achterkant.
 • Wil je exact weten hoe het scherm zich gaat verhouden tot je (nieuwe) beamer, gebruik dan de Projector calculator pro van Projectorcentral. Door de gegevens van een beamer te selecteren kun je precies bekijken met welke marges de projectie uitpakt. Ook wordt voor de opstelling een indicatie gegeven over hoeveel omgevingslicht is toegestaan zónder dat het beeld significant slechter wordt.
 • Is de wand/muur groot genoeg? Reken als veiligheid 10-25cm rondom het beeld voor de zwarte randen en behuizing.

Projectieschermen

Met goede beoordeling

Elite Screens Electric84XH (16:9) 191 x 131
EUR € 299.0
Elektrisch bediend Schermdiagonaal: 84 inch Projectieoppervlak: 185 x 116 cm
Reviewcijfer: 9.3 (43)
Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis
Bekijk bij Coolblue

Opblaasbaar

Aanbiedingen

Op dit moment kunnen we helaas geen aanbiedingen vinden.

Bekijk ook alle beamerschermen bij:

Projectiescherm verf

Een alternatieve methode om tot een verbeterde beeldprojectie te komen is het verven van een muur met speciale projectieverf.

De reflecterende eigenschappen zorgen voor een verhoogde lichtopbrengst en de grijstinten voor een verbeterd contrast. Er zijn (semi-) kant en klare mengsels beschikbaar en ook doe het zelf methodes (Zie ook, discussie op tweakers, wiki).

VoordelenNadelen
Ieder schermformaat
‘Onzichtbaar’
Mogelijk goedkoper
Niet mee te nemen:
presentaties elders, verhuizen

Mighty Brighty

Een Nederlandse producent van projectieverf-mengsels is Mighty Brighty. Naar verluidt levert een correcte toepassing van deze verf een verbetering van maarliefst 40% contrastwaarde en 20% hogere lichtopbrengst t.o.v. een normale wit geverfde muur. Zie de website van Mighty Brighty voor meer informatie.

Bekijk alle beamer:

Best beoordeeld budget: