Beamer kopen 5 stappenplan

Ben je op zoek naar een grote beeldprojectie die ook nog compact en mee te nemen is? Ga dan voor een beamer! Er zijn veel variaties in resolutie, lichtsterkte, contrast, projectietechnieken en merken. Het kiezen van een beamer kan daardoor wat overweldigend zijn, we helpen je op weg.

Voordelen HD beamer t.o.v. HD televisies

 • Geen permanent kamervullend groot beeldscherm, wel een gigantische beeldprojectie.
 • Beamers met HD resoluties hebben veel meer baat bij veel pixels, immers, de projectie is vaak veel groter dan bij televisie schermen.
 • Keer op keer adembenemend effect bij gebruik, een beamer staat immers niet zo vaak aan als een TV.
 • Vanuit elke kijkhoek is het beeld goed te zien.
 • Enorme projectie mogelijkheden eenvoudig verplaatsbaar of mee te nemen.
 • Bij (grotere) projecties zijn beamers al snel kostenbesparend t.o.v. televisieschermen.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een beamer?

Inhoud:
Stap 1: Handige vragen vooraf
Stap 2: Situaties & lichtopbrengst

Stap 3. Plaatsing
Stap 4. Connectiviteit
Stap 5. Budget

+ Top 5 Full HD thuisbioscoop beamers

 

Stap 1: Handige vragen vooraf

 • Waar ga je de beamer vooral voor gebruiken?
 • Weet je hoe breed het beeld moet worden?
 • Weet je hoe ver de beamer van het projectieoppervlak staat?
 • In hoeverre kun je de hoeveelheid omgevingslicht reduceren?

 

tv kijken op je beamer met daglicht beamer kopen

 

Stap 2: Situaties & lichtopbrengst

Thuisbioscoop

Thuisbioscoop beamers functioneren meestal ‘s avonds in het donker en hoeven daarom niet te beschikken over een sterke lamp, zeker niet wanneer de ruimte beschikt over goede verduistering. Sterker nog, contrastwaarden kunnen juist beter worden bij minder lichtopbrengst, omdat er een colorwheel wordt gebruikt dat is geoptimaliseerd voor deze donkere situaties. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Budget thuisbioscoop beamers werken meestal met DLP techniek en de duurdere modellen met 3LCD.

 • Kies in deze situatie een beamer met lichtopbrengst van 1.000 tot maximaal 3.000 lumen.
 • Let op het contrast. Hoger is beter.

Huiskamer / Sport / Café: Daglicht

Als je de beamer ook overdag wilt gebruiken om tv op te kijken of te gamen kun je beter een sterkere beamer nemen. Sommige zijn voorzien van een sport modus voor optimalisatie van snel bewegende beelden. Zie ook beamers voor gebruik bij daglicht.

 • Lichtopbrengst minimaal 3.000 lumen.
 • Wanneer je echt iedere dag uren TV gaat kijken overweeg dan een LED beamer, die gaan veel langer mee dan normale DLP beamers.

Gaming

Beamers die speciaal geschikt zijn om te gamen zijn meestal voorzien van een speciale gaming modus om het beeld met zo min mogelijk vertraging door te geven. Deze vertraging wordt veelal uitgedrukt als ‘input lag’ in milliseconden. Omdat er doorgaans ook overdag wordt gegamed zijn ze meestal ook voorzien van een wat sterkere lamp. Zie ook game beamers.

 • Lichtopbrengst 2.000 tot 3.000 lumen.
 • Let op de input lag. Lager is beter.
 • Vaak worden short throw beamers gebruikt.

Zakelijk

Beamers die geschikt moeten zijn voor presentaties bij daglicht zijn vaak LCD beamers met een hoge lichtopbrengst. Deze techniek zorgt voor stabiele verzadigde kleuren en je hebt geen kans op last van het rainbow effect dat soms wordt ervaren bij DLP beamers.

 • Lichtopbrengst: Minimaal 3.000 lumen

Mini beamers

Kleine beamers zijn eenvoudig mee te nemen of bijvoorbeeld te gebruiken voor een zomerse filmavond in de tuin. Met behulp van LED als lichtbron is de hitteproductie minder en zijn er modellen te vinden van slechts enkele centimeters groot. Het nadeel is de verminderde lichtopbrengst. Je kunt er echter altijd voor kiezen om in zo’n situatie de beamer dichterbij te plaatsen en het beeld te verkleinen net zo lang tot deze fel genoeg is. Potentieel handige aspecten zijn verder: beamers met accu’s dus draadloos, geïntegreerde mediaspelers, smart beamers (bijvoorbeeld Android). Zie ook mini beamers.

 • Compromis gewicht en lichtopbrengst.
 • Kwaliteit van de speakers.

Lichtopbrengst

 • De lichtopbrengst is vooral bepalend voor gebruik bij daglicht.
 • Koop een beamer voor de lichtste ruimte waarin je die verwacht te gaan gebruiken.
 • Bij indirect daglicht is het belangrijker om genoeg lumen te nemen dan te letten op contrast.
 • Bij de keuze voor een hoge lichtopbrengst wordt doorgaans ingeboet op het niveau in contrast.
 • Als de beamer vooral in het donker wordt gebruikt kies dan voor een minder sterke lamp. Meer dan 3000 lumen in een goed verduisterde ruimte is ‘overkill’. Bovendien produceert een beamer met veel lichtopbrengst meer hitte en maakt daarom meer lawaai vanwege de koelingsventilator.

Indicatie projectie 180 cm = 72 inch
• Donkere kamer > 1.000 lumen
• Schemerlicht > 1.200 lumen
• Indirect daglicht > 1.500 lumen

Indicatie projectie 300 cm = 118.1 inch:
• Donkere kamer > 1.500 lumen
• Schemerlicht > 2.000 lumen
• Indirect daglicht > 2.500 lumen

 

Stap 3. Op de juiste locatie te plaatsen?

Je kunt een beamer in een vaste opstelling het beste met een plafondbeugel, al dan niet op zijn kop, bevestigen aan het plafond. Bijkomend voordeel is dan de verminderde overlast van de ventilator.

Voor iedere beamer kun je met behulp van zogenaamde calculators bepalen of de afstanden die je in gedacht hebt kloppen bij het model beamer. Voor de beste nauwkeurigheid kijk je bij de fabrikant naar de calculator, zie onderaan deze pagina een overzicht van alle tools. Bij sommigen zit ook een indicatie van de lichtopbrengst bij een specifieke beeldgrootte.

Throw ratio

Wanneer je precies weet wat de afstand moet worden tussen het scherm en de beamer (throw distance, l), en de gewenste breedte (b) van het scherm, kun je de throw ratio berekenen die de beamer moet ondersteunen. Deze wordt dan: throw ratio = l/b.

Bijvoorbeeld:
Een beamer met een throw ratio van
1.5:1
betekent: Vanaf 3 meter een 2 meter breed scherm
0.5:1
betekent: Vanaf 1 meter een 2 meter breed scherm (short throw)

Zoom

Wanneer throw ratio een range betreft, bijvoorbeeld: 1,47 – 1,62:1 is dat een maat voor de zoom capaciteit van een beamer. Je kunt dan het beeld groter en kleiner maken zonder het apparaat te verplaatsen.

Beeldverplaatsing: Lens shift & Keystone correctie

Wanneer een beamer niet loodrecht op de onderkant van het midden van het te projecteren scherm (of ≠ loodrecht op de bovenkant van het midden bij plafond bevestiging) kan worden geplaatst, zijn er twee oplossingen.

1. Lens shift = Zuivere beeld verplaatsing.
2. Keystone correctie = Beamer kantelen met trapezium compressie.

Lens shift
Hiermee kan het beeld zonder kwaliteitsverlies worden verplaatst met behulp van een beweegbare lens. Bij lens shift kan nog wel een lichte vervorming van het beeld ontstaan, maar leidt niet tot echt kwaliteitsverlies. Het meest voorkomende type is vertical lens shift, maar nog geavanceerdere modellen kunnen dit ook horizontaal. Beamers met lens shift vind je vooral terug bij de duurdere LCD beamers. Bij dit doeleinde zijn er vaak strengere eisen wat betreft plaatsing en speelt de investering minder een rol. Beamers met lens shift zijn dan ook prijzig.

De mate waarin een beamer het beeld kan verschuiven wordt vaak uitgedrukt in een percentage. Bijvoorbeeld 100% verticaal betekent dat het beeld 1x zijn eigen afstand in hoogte kan worden verplaatst. Zie ook dit filmpje.

Keystone correctie
Door een beamer te kantelen kan het beeld ook worden verplaatst naar het gewenste projectieoppervlak. Een beamer hoeft dan niet meer loodrecht op de rand van het projectieoppervlak te staan. Het beeld zal echter direct vervormen in een trapezium wat dan softwarematig kan worden gecompenseerd door ‘Keystone correctie’. Hierbij wordt het beeld door de beamer in een corrigerend trapezium gecomprimeerd. Het nadeel is wel dat dit altijd zorgt voor kwaliteitsverlies van de projectie, immers, het beeld wordt aan één kant over minder pixels verdeeld. Home Cinema DLP beamers zijn vaak voorzien van deze softwarematige oplossing en zijn daardoor relatief goedkoop. Zie ook wiki: keystone effect.

keystone-beamer

Test screen Full-HD

Testbeeld 1920×1080 Full HD

 

Short throw

In kleine ruimtes, als er mensen door het beeld kunnen lopen of als je niet wilt beginnen aan plafondbevestiging, kun je ook kiezen voor een short throw beamer. Met een bolle lens wordt het beeld direct enorm uitvergroot waardoor deze vlak bij het te projecteren oppervlak kan (en meestal moet) staan. Ultra short throw beamers zet of hang je vrijwel tegen de muur aan en projecteren met behulp van een spiegel achterwaarts. Zie ook short throw beamers.

 

Stap 4. Connectiviteit

In veel situaties zal er sprake zijn van een combinatie van verschillende beeldbronnen. Denk aan Blu ray speler, TV out, PC, laptop, chromecast, console etc. Deze apparaten verbind je meestal het eenvoudigst en met de beste kwaliteit met behulp van een HDMI kabel. Je doet er verstandig aan een beamer met minimaal een dubbele HDMI aansluiting te nemen. Op den duur is het erg vervelend om steeds de kabel te verwisselen, bovendien kan de beamer dan niet per ongeluk bewegen. Óf gebruik een HDMI switch.

beamer-aansluitingen hdmi vga optoma

Oudere analoge aansluitingen bieden extra flexibiliteit en kunnen dienen als backup mogelijkheid. Denk aan VGA, S-video en composiet.

Draadloos

Er zijn ook beamers die verbinding kunnen maken met wifi en zo als netwerkbeamer kunnen worden aangestuurd. Zie ook: wifi-beamers. Ook kun je op iedere beamer met een HDMI ingang een chromecast aansluiten en bedienen vanaf je telefoon.

 

Stap 5. Bepaal het budget

De prijzen van beamers lopen flink uiteen. Hoe meer lumen, resolutie, contrast en lens shift mogelijkheden hoe duurder.

Wat kost een Home Cinema DLP HD beamer?

 • Fatsoenlijke HD ready beamers zijn vandaag de dag te vinden vanaf € 350,- tot € 400,-
  • Een van de populairste op dit moment:
   BenQ TW533 (Coolblue, € 379,-)
 • Fatsoenlijke Full HD beamers zijn vandaag de dag te vinden voor rond de € 500,-
  • Een van de populairste op dit moment:
   Optoma HD144X (Coolblue, €499,-)
 • Fatsoenlijke Ultra HD beamers (4K) zijn vandaag de dag te vinden vanaf rond de € 1.100,- 
  • Een van de populairste op dit moment:
   BenQ TK800 (Coolblue, € 1.099,-)

 

 

Resolutie

De resolutie bepaalt in grote mate de prijs van de meeste beamers. Het is een belangrijke keus om te maken en vooral bij het gebruik van grote projecties is een hogere resolutie van belang. Kies voor een thuisbioscoop beamer minimaal Full HD en je stelt jezelf niet teleur. Let er dan wel altijd op dat het bronmateriaal ook in deze kwaliteit kan voorzien.

Standaard resoluties en veelvoorkomende variaties:

HD ready = 1280 × 720 pixels (ook wel 720p)
WXGA = 1280 x 800 Iets groter dan HD Ready
SXGA = 1280 x 1024 Voor presentaties met extra detail

Full HD = 1920 × 1080 pixels (ook wel 1080p)
WUXGA = 1920 x 1200 Iets groter dan Full HD

Ultra HD = 3840 x 2160 pixels (ook wel 2160p)

Niet HD
XGA = 1024 x 768
SVGA = 800 x 600

 

Kijkafstand

Voor de optimale HD beleving is het van belang om rekening te houden met de kijkafstand. Idealiter is de kijkafstand van 1,6 x de diameter van het geprojecteerde scherm.

Wanneer heeft welk type HD nog zin?

Maximale kijkafstand voor zichtbaarheid* HD, type:
HD Ready: <4 x diameter geprojecteerde scherm
Full HD: <2,5 x diameter geprojecteerde scherm
Ultra HD: <2 x diameter geprojecteerde scherm

* = Verschilt per persoon (Meer info/discussie: 1,2)

 

 

 

Top 5 – Full HD beamers

Een selectie van de, volgens ons, beste prijs/kwaliteit 1080p Full HD beamers op dit moment. Deze beamers hebben een resolutie van minimaal 1920×1080. Geschikt voor wie films in volle Blu-ray kwaliteit wil kunnen zien, of als projector om te gamen. Doorgaans zijn ‘single chip’-DLP beamers het type dat bij de instapklasse past. Deze DLP beamers hebben echter twee nadelen: (1) door de meestal compacte bouw en warme lamp wordt het geluidsniveau van de ventilatie soms als storend ervaren, daarnaast (2) hebben sommige mensen last van het rainbow effect.

 

 

1. BenQ W1090

€ 599.00
Resolutie:1920x1080
Lichtopbrengst:2.000 lm
Contrast:10.000:1
Projectietechniek:DLP
In productie sinds:Okt 2016
Projectieverhouding: 1,15 - 1,5
Aanbevolen keus budget thuisbioscoop
Deze Full HD DLP beamer van BenQ biedt een ideaal compromis voor eenieder die met een strak budget zijn thuisbioscoop met een enorme projectie wil inrichten. Dankzij het RGBRGB kleurenwiel worden er zeer rijke kleuren bereikt (Rec.709 96%) en ook de beeldscherpte van deze beamer uit deze CineHome serie van BenQ wordt alom geroemd. Wanneer je de gordijnen een beetje dicht kunt doen dan is deze beamer ook zeer geschikt voor gamen (input lag: 33ms) en het kijken naar sportbeelden.

Let op: de projectieverhouding bij dit model is lekker ruim bij grotere afstanden: 5m tot het scherm geeft een beeld van maarliefst 3,33m - 4,35m breed.

In eco mode is de geluidsproductie redelijk acceptabel met 29dB. Bekijk eventueel ook nog de BenQ W2000+ met Rec.709 100% & eco mode: 27dB

2. Epson EH-TW6700

€ 875.00
Resolutie:1920×1080
Lichtopbrengst:3.000 lm
Contrast:70.000:1
Projectietechniek:3LCD 0.61"
In productie sinds:Sep 2016
Projectieverhouding: 1,32 - 2,15Lens shift: V60% H24%
High End Home Cinema beamer
Deze opvolger van de populaire Epson TW6600 voorziet in uitzonderlijke goede eigenschappen voor deze prijs. Deze herziening voorziet in meer lumen lichtopbrengst, is goedkoper en er wordt voor het eerst frame interpolation in deze prijsklasse toegepast wat bewegende beelden er soepeler uit laat zien.

Bij beamers op basis van de 3LCD techniek wordt het licht met 'dichroic' filters opgesplist en dán pas langs een eigen beeldchip spiegel geleid. Hierdoor worden Rood Groen en Blauw continu geprojecteerd in plaats van om-en-om zoals bij DLP beamers met een kleurenwiel. Dit komt de beeldkwaliteit, contrast en kleurbereik (tot wel 3x zo breed) enorm ten goede. Bovendien wordt zo het soms storende rainboweffect van DLP beamers omzeild.

Een ander pluspunt is de uitgebreide zoom voor veel flexibiliteit in de plaatsing. Bijvoorbeeld: 5m tot het scherm biedt een beeldbreedte van 2,3m-3,7m

Door de hoge lichtopbrengst is dit model ook geschikt voor sport/daglicht omstandigheden en tegelijkertijd zorgt de LCD techniek voor een next-level Home Cinema ervaring wat zich uit in veel dynamischer contrast en een fantastisch beeld. De geluidsproductie in ECO mode is ook goed:24dB.

3. Optoma GT1080Darbee

€ 829.00
Resolutie:1920x1080
Lichtopbrengst:3.000 lm
Contrast:28.000
Projectietechniek:DLP
In productie sinds:Apr 2017
Projectieverhouding: 0,49
Sterke short throw voor gamers
Krachtige short throw beamer die ook kan worden gebruikt wanneer een kamer niet volledig verduisterd kan worden. Dankzij de input lag van slechts 16 ms is deze beamer ook speciaal geschikt gemaakt voor gamers. Door de hogere lichtopbrengst en doordat je met een short throw beamer sneller naast het apparaat zit maakt hij in de felle modus mogelijk wel iets meer herrie dan gewenst bij thuisbioscoop gebruik.

1,5m afstand tot het scherm biedt een beeldbreedte van 1,5m-3,06m.

4. LG HF60LSR

€ 849.00
Resolutie:1920×1080
Lichtopbrengst:1.400 lm lm
Contrast:150.000:1
Projectietechniek:LED
In productie sinds:Apr 2019
Projectieverhouding: 1,4
Stille & zuinige Full HD LED projector
Met slechts 1,5 kg en afmetingen 13,2 x 22 x 8,4 cm is deze compacte beamer een van de weinige Full HD LED-DLP beamers onder de € 1.000,-. Door deze LED techniek gaat de lamp zeer lang mee (>30.000 uur), en blijft het energieverbruik laag (max. 100W). Ondanks de compactheid zijn er twee HDMI poorten aanwezig en is er een ingebouwde mediaspeler voor het rechtstreeks afspelen vanaf USB. Ook is dit apparaat voorzien van een netwerkaansluiting en LG's webOS 4.0 voor o.a. Youtube. Dit biedt vooralsnog helaas geen directe ondersteuning voor Netflix, dus dat kan alleen met een laptop of chromecast. Mogelijk handig hierbij is de Bluetooth ondersteuning voor het doorsturen van geluid.

De ruimte moet wel te verduisteren zijn, dan stelt deze beamer niet teleur ten aanzien van de lichtopbrengst. Bovendien is de geluidsproductie in eco-modus ook heel goed (21dB). De input lag in game modus bedraagt 56ms.

5m afstand tot het scherm biedt een beeldbreedte van 3,24m-3,33m.

Alternatief: XGIMI H2 LED beamer van Chinese makelij voorzien van Android 6.0 en werkende Netflix.

5. Epson EH-TW7000

€ 999.00
Resolutie:1920 x 1080 (x2)
Lichtopbrengst:3.000 lm
Contrast:40.000:1
Projectietechniek:3CLD 0.61"
In productie sinds:Sep 2019
Projectieverhouding: 1,32 - 2,15Lens shift: V60% H24%
Veelbelovend nieuw model 2 x Full HD
Bij de 3LCD techniek van Epson worden kleuren niet één voor één langs een colorwheel geleid maar continu en tegelijkertijd als rood groen en blauw doorgegeven. Hierdoor zijn bij de Epson 3LCD beamers de kleuren voller en feller en minder lawaaiig i.v.m. met het ontbreken van dit sneldraaiende colorwheel. Ook treed bij deze techniek het rainbow-effect niet op.

Deze veelbelovende nieuwe Epson EH-TW7000 (een soort opvolger van de TW6700) maakt daarbij ook nog gebruik van diagonale pixel shifting dat het aantal pixels van Full HD (2 miljoen) verdubbelt naar 4 miljoen. Dit komt niet in de buurt van native 4K (8 miljoen pixels), maar is toch een zeer interessante upgrade vanuit Full HD bezien. 4K bronnen worden daadwerkelijk geaccepteerd en beter dan Full HD doorgegeven. Epson duidt deze techniek aan als "4K PRO-UHD".

Daarbij is dit model dus erg stil (24dB), interessant geprijsd, voorzien van Bluetooth, en net zoals de andere modellen in de reeks flexibel voor wat betreft installatie:

5m afstand tot het scherm biedt een beeldbreedte van 2,33m-3,79m.

 

 

 

Top 5 – 4K Ultra HD beamers

Er zijn ook beamers met nóg hogere resoluties beschikbaar voor nóg scherper beeld. 4K Beamers hebben een minimum resolutie van maarliefst 3840×2160 pixels, dat is vier keer zoveel als Full HD (1920×1080) en wordt ook wel Ultra HD genoemd. In navolging van televisies zijn deze beamers nu in rap tempo betaalbaarder aan het worden dankzij de XPR 4x pixel shifting techniek. In 2017 is de € 2.000,- euro grens beslecht en nu gaan instapmodellen richting de € 1.000,-

 

1. BenQ W1720

€ 1199.00
Lichtopbrengst:2.000 lm
Contrast:10.000:1
Projectietechniek:DLP, RGBRGB
In productie sinds:Mrt 2019
Projectieverhouding: 1,50 - 1,65
4K thuisbioscoop
Wanneer deze beamer past in je opstelling en je goede gordijnen hebt is dit een van de beste 4K beamers die je op dit moment, in deze prijs categorie, kunt vinden om in te zetten voor je thuisbioscoop. Dankzij het RGBRGB kleurenwiel wordt er in donkere ruimtes een fantastisch beeld geprojecteerd (o.a. 100% Rec. 709 kleurbereik) met extra mooie zwartwaardes. Voorts is het apparaat voorzien van een quiet mode, door het uitzetten van de 4K pixelshifting kan de beamer in Full HD fluisterstil opereren.

Deze opvolger van de W1700 is voorzien van de nieuwere 0,47 XPR chip die grotendeels afrekent met de problemen van lichtranden om het beeld. Ook wordt er een andere lens gebruikt: met een throw ratio 1,5 – 1,65 (i.p.v. to 1,47 – 1,76). Deze nieuwe versie biedt bovendien ondersteuning voor 4K HDR-10 en Hybrid Log Gamma HLG voor het eenvoudig benutten van de laatste HDR standaarden. Ook wordt Full HD 3D nu wel ondersteund.

Alternatief: De € 400,- duurdere BenQ W2700 moet met een throwratio van 1,13 - 1,47 dichterbij worden geplaatst maar is wél voorzien van frame interpolatie, maarliefst 95% DCI-P3 kleurenbereik, stiller, 10% verticale lens shift voor verbeterde plaatsingsvrijheid én voorzien van een dynamische iris om de zwartwaardes in donkere scenes nog verder te verbeteren. Zie ook.

2. Optoma UHD370X

€ 1399.00
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:3.500 lm
Contrast:500.000:1
Projectietechniek:DLP, RGBCY
In productie sinds:Okt 2018
Projectieverhouding: 1,21 - 1,59Lens shift: V10%
Compacte, sterke 4K beamer met mediaspeler
Deze beamer is door de hoge lichtopbrengst zeer geschikt voor gebruik in de woonkamer, ook overdag. Door de ingebouwde mediaspeler kun je videobestanden afspelen vanaf een USB-stick zonder verdere apparatuur aan te sluiten. Daarnaast is dit model ten opzichte van de andere 4K beamers van Optoma stukken compacter (392 x 281 x 118) en ook nog iets stiller. Verdere opvallende specificaties zijn: Full 3D, PureMotion frame interpolatie voor vloeiende beelden, wireless, 2x HDMI en verticale lens-shift.

3. Optoma UHD60

€ 1899.00
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:3.000 lm
Contrast:1.000.000:1
Projectietechniek:DLP, RGBCY
In productie sinds:Juni 2017
Projectieverhouding: 1,39 - 2,22Lens shift: V15%
4K beamer met imponerende beeldkwaliteit
Dankzij de grotere 0,67 Inch DMD chip in deze beamer wordt de 4K resolutie behaald met 2x pixel shift in plaats van 4x. Mede hierdoor is het mogelijk geworden de lichtopbrengst te verhogen én het contrast te verbeteren, wat de beeldkwaliteit een niveau omhoog tilt. Deze chip heeft als nadeel dat 3D niet kan en keystone correctie ook niet mogelijk is. Kijk dus goed of je hem zoals je van plan bent kunt ophangen, maar met 15% lens shift is er nog wel enige flexibiliteit in plaatsing. De input lag bedraagt 55ms en het geluidsniveau is 25dB.

4. LG HU80KSW

€ 2309.00
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:2.500 lm
Contrast:150.000
Projectietechniek:Laser DLP
In productie sinds:Juli 2018
Projectieverhouding: 1,3 - 1,56
4K smart laser beamer
De LG HU80KSW smart laser beamer met 4K resolutie is op meerdere vlakken een vernieuwend model. Zo is de uitvoering dankzij de laserbron opvallend licht (6,7kg) en klein uitgevoerd en dus draagbaar. Een interne haspel voor de voedingskabel en handvat dragen hier ook nog aan bij. De laser als lichtbron zorgt ervoor dat de lamp maarliefst 20.000 uur mee kan gaan.

Het apparaat is op de grond neer te zetten en als short throw beamer met een spiegel te gebruiken, maar je kunt hem ook ophangen aan het plafond of projecteren óp het plafond. Dankzij automatische verticale keystone functie is het beeld eenvoudig recht te zetten. Daarnaast is hij ook nog voorzien van TruMotion frame interpolation voor vloeiende beelden. De S in het typenumer staat voor smart, je kunt dus zonder verdere apparaten Youtuben & Netflixen. Zie ook Youtube.

5. BenQ TK800M

€ 1119.00
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:3.000 lm
Contrast:10.000:1
Projectietechniek:DLP
In productie sinds:Mrt 2019
Projectieverhouding: 1,50 - 1,65
4K beamer: woonkamer, gamen & sport
De BenQ TK800M is de verbeterde versie van de BenQ TK800. Door de nieuwere 0.47” chip is het contrast beter, zijn de kleuren beter (92%->96% rec709.), is er een speciale HDR10 modus en behoren de problemen met de 'verlichte randen' tot het verleden. Ook de lens is verbeterd wat resulteert in nog scherper beeld.

Helaas moet er daardoor wel wat worden ingeleverd op plaatsingsvrijheid (throw ratio: 1.50 - 1.65). Dus let goed op of hij past in jouw situatie.

De 3.000 lumen lichtopbrengst van deze beamer maakt hem geschikt voor in de woonkamer en ook om, zonder dat het geheel donker is, een sportwedstrijd te bekijken.

De lage input lag - 42ms: de laagste voor voor een 4K beamer in deze prijsklasse - maakt deze beamer de ideale optie om met een Xbox one X in Ultra HD te gamen op een groot scherm.

 

Voor meer 4K beamers en antwoord op de vraag wanneer heeft 4K zin? zie:

 

 

Uitgelichte aanbiedingen: Full HD

BenQ TH534

van €549.00
voor €449.00

Zie ook aanbiedingen: Overzicht, Full HD, Ultra HD

 
 
 

Meer uitleg projectietechnieken

Er zijn grofweg twee projectiemethoden; DLP en LCD. Hierbij kan ook nog de lichtbron verschillen.

ProjectietechniekWerkingLichtbron
DLPReflectiefStandaard lamp, LED of laser
LCDDoorschijnendStandaard lamp, LED of laser

Projectietechniek: DLP (Digital Light Processing)

Projectie door middel van lichtgeleiding door een sneldraaiend ‘colorwheel’. Nadat het licht dit wiel is gepasseerd worden er continu verschillende kleuren doorgegeven. De laatste spiegel, voordat de projectiestraal de beamer verlaat, is de DLP chip. Hierop zit voor een iedere pixel een spiegeltje dat op het juiste moment wel of niet licht, of de kleur van dat moment, doorgeeft richting de lens naar buiten.

Voor en nadelen DLP
DLP beamers zijn meestal beperkt in afstelmogelijkheden zoals lens shift en zoom. Ze zijn daarom minder geschikt voor grote ruimtes maar juist wel geschikt voor een compacte Home Cinema opstelling. Door de techniek met een colorwheel hebben sommige mensen last van het ‘rainbow’ effect. In nieuwe beamers wordt dit effect geminimaliseerd door het sneller laten draaien van dit wiel, dit nadeel telt daarom niet meer zo zwaar mee als voorheen.
+ Relatief goedkoop, hoog contrast
– Meer hitte/koeling, beperkte levensduur, kwetsbaar door bewegende onderdelen

 

Projectietechniek: LCD (Liquid Crystal Display) (Zakelijk / High End Home cinema)

Het licht wordt gesplitst in 3 RGB kleuren en ieder door een eigen LCD display geleid alvorens in een prisma te worden samengevoegd.

Voor en nadelen LCD
Doordat er geen licht verloren gaat door een colorwheel zijn LCD beamers 25% zuiniger in gebruik, bovendien wordt er op deze manier van projecteren een hogere kleur-verzadigingsgraad bereikt.
+ Lichtopbrengst, felle kleuren, ‘geen rainboweffect’, scherpste voor dataweergave, meer modellen met lens shift te vinden om zonder kwaliteitsverlies schuin te projecteren.
– Meer onderhoud (filter ontstoffen), mogelijk kortere levensduur door dure reparaties bij dode pixels.

Andere high end beamers zijn voorzien van technieken gelijkend op LCD.

 • LCOS (Liquid Crystal on Silicon)
  • D-ILA (Digital Imaging Light Amplification) techniek van JVC
  • SXRD (Silicon Crystal Reflective Display) techniek van Sony

 

Lichtbronnen: Lamp, LED, laser

De meeste goedkopere beamers zijn voorzien van een lamp.

Voor en nadelen LED
Beamers op basis van LED worden niet gedefinieerd door de techniek maar door de lamp. LED lampen hebben als grote voordeel dat ze zeer zuinig zijn in gebruik en weinig hitte produceren. Hierdoor maken ze ook geen lawaai en gaan ze langer mee, bovendien hebben ze geen opwarm- en afkoelperiode zoals bij normale DLP beamers. Veel compacte/pico beamers zijn voorzien van LED. Bij LED-DLP beamers wordt de functie van het colorwheel overgenomen door de LED lamp die zelf de verschillende kleuren kan produceren. Door de vermindering van bewegende onderdelen, ventilator en colorwheel, zijn deze beamers minder kwetsbaar en beter geschikt om vaak te verplaatsen.

+ Goedkope zuinige lamp, gaat lang mee (>10.000 uur), compact
– Minder lichtopbrengst

Zie ook Wiki: DLP, LCD Youtube: DLP,  DLP vs LCD (Duits)

 

Contrast

Belangrijk bij gebruik in het donker
• Hoe hoger hoe beter

Het contrast is het verschil in lichtopbrengst tussen de donkerste en lichtste pixel die de beamer produceert. Hoe groter het verschil, hoe meer contrast. Dit komt het gevoel van dieptewerking ten goede.

 

Beamer kopen: houd ook rekening met

 • Projectiescherm – Voor de optimale inzet van een beamer wordt een projectiescherm aanbevolen. Door de gebalanceerde reflectie eigenschappen van een scherm wordt de beeldkwaliteit vrijwel altijd verbeterd. Goede schermen, van 100″, zijn beschikbaar vanaf circa €100-€200,-. Gemotoriseerde modellen vanaf € 330,-. Deze schermen variëren in de mate van gerichte of diffuse reflectie (bredere optimale kijkhoek). Dit wordt uitgedrukt in de gain waarde, voor meer info zie ook onze pagina beamerschermen.
 • Plafondbeugel – Voor de beste beeldkwaliteit moet een beamer idealiter loodrecht op zijn projectiescherm staan. Dit is vaak het makkelijkst met een plafondbeugel, dan is er flexibiliteit in de hoogteafstelling. Beschikbaar vanaf circa €50,-.
 • Soundsysteem – de speakers van een beamer wil je niet gebruiken in een vaste thuisbioscoop opstelling. Denk daarom aan een extern audio systeem en als je voor een echte volwaardige bioscoop ervaring wilt gaan aan een 5.1 Dolby surroundsound systeem.
 • Mediaspeler – Een beamer van beelden voorzien kan met een laptop, mediaspeler of cast-dongle (Chromecast, Apple TV, Miracast)

Denk daarnaast ook aan:

 • Wegwerken van de bekabeling.
 • Hoelang gaat de lamp mee.
 • De kleur, witte beamers kunnen soms onopvallend in het interieur worden weggewerkt.
 • Lees reviews over de gebruikservaring van anderen. Zoek ook in het Engels op de beamernaam (projector), dan zijn er vaak nog veel meer reviews te vinden.

beamer_lichtstraal

Afstand calculators

Wanneer je precies wilt berekenen hoe groot de projectie wordt of wilt uitzoeken of je de beamer op de gewenste locatie kunt plaatsen dan biedt een ‘distance calculator‘ uitkomst. Kijk bij het betreffende merk en selecteer de gewenste beamer voor een nauwkeurige schatting.

NB: Veel van deze calculators draaien nog op ouderwetse technieken als Flash of Silverlight. Dat betekent dat je waarschijnlijk enkele waarschuwingen krijgt voorgeschoteld alvorens gebruik te kunnen maken van deze tools.

 

Zie ook

 

Bekijk nog meer HD beamers bij: