Beamer kopen 5 stappenplan

Epson EH-TW7000 3LCD 4K PRO UHD HDR

Ben je op zoek naar een grote beeldprojectie die ook nog compact en mee te nemen is? Ga dan voor een beamer! Er zijn veel variaties in resolutie, lichtsterkte, contrast, projectietechnieken en merken. Het kiezen van een beamer kan daardoor wat overweldigend zijn, we helpen je op weg.

Voordelen HD beamer t.o.v. HD televisies

 • Geen permanent kamervullend groot beeldscherm, wel een gigantische beeldprojectie.
 • Beamers met HD resoluties hebben veel meer baat bij veel pixels, immers, de projectie is vaak veel groter dan bij televisie schermen.
 • Keer op keer adembenemend effect bij gebruik, een beamer staat immers niet zo vaak aan als een TV.
 • Vanuit elke kijkhoek is het beeld goed te zien.
 • Enorme projectie mogelijkheden eenvoudig verplaatsbaar of mee te nemen.
 • Bij (grotere) projecties zijn beamers al snel kostenbesparend t.o.v. televisieschermen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een beamer?

Inhoud:
Stap 1: Handige vragen vooraf
Stap 2: Situaties & lichtopbrengst

Stap 3. Plaatsing
Stap 4. Connectiviteit
Stap 5. Budget

+ Top 5 Full HD thuisbioscoop beamers

Stap 1: Handige vragen vooraf

 • Waar ga je de beamer vooral voor gebruiken?
 • Weet je hoe breed het beeld moet worden?
 • Weet je hoe ver de beamer van het projectieoppervlak staat?
 • In hoeverre kun je de hoeveelheid omgevingslicht reduceren?
tv kijken op je beamer met daglicht beamer kopen

Stap 2: Situaties & lichtopbrengst

Thuisbioscoop

Thuisbioscoop beamers functioneren meestal ‘s avonds in het donker en hoeven daarom niet te beschikken over een sterke lamp, zeker niet wanneer de ruimte beschikt over goede verduistering. Sterker nog, contrastwaarden kunnen juist beter worden bij minder lichtopbrengst, omdat er een colorwheel wordt gebruikt dat is geoptimaliseerd voor deze donkere situaties. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Budget thuisbioscoop beamers werken meestal met DLP techniek en Epson heeft enkele modellen op basis van 3LCD.

 • Kies in deze situatie een beamer met lichtopbrengst van 1.000 tot maximaal 3.000 lumen.
 • Let op het contrast. Hoger is beter.

Huiskamer / Sport / Café: Daglicht

Als je de beamer ook overdag wilt gebruiken om tv op te kijken of te gamen kun je beter een sterkere beamer nemen. Sommige zijn voorzien van een sport modus voor optimalisatie van snel bewegende beelden. Zie ook beamers voor gebruik bij daglicht.

 • Lichtopbrengst minimaal 3.000 lumen.
 • Wanneer je echt iedere dag uren TV gaat kijken overweeg dan een LED beamer, die gaan veel langer mee dan normale DLP beamers.

Gaming

Beamers die speciaal geschikt zijn om te gamen zijn meestal voorzien van een speciale gaming modus om het beeld met zo min mogelijk vertraging door te geven. Deze vertraging wordt veelal uitgedrukt als ‘input lag’ in milliseconden. Omdat er doorgaans ook overdag wordt gegamed zijn ze meestal ook voorzien van een wat sterkere lamp. Zie ook game beamers.

 • Lichtopbrengst 2.000 tot 3.000 lumen.
 • Let op de input lag. Lager is beter.
 • Vaak worden short throw beamers gebruikt.

Zakelijk

Beamers die geschikt moeten zijn voor presentaties bij daglicht zijn vaak LCD beamers met een hoge lichtopbrengst. Deze techniek zorgt voor stabiele verzadigde kleuren en je hebt geen kans op last van het rainbow effect dat soms wordt ervaren bij DLP beamers.

 • Lichtopbrengst: Minimaal 3.000 lumen

Mini beamers

Kleine beamers zijn eenvoudig mee te nemen of bijvoorbeeld te gebruiken voor een zomerse filmavond in de tuin. Met behulp van LED als lichtbron is de hitteproductie minder en zijn er modellen te vinden van slechts enkele centimeters groot. Het nadeel is de verminderde lichtopbrengst. Je kunt er echter altijd voor kiezen om in zo’n situatie de beamer dichterbij te plaatsen en het beeld te verkleinen net zo lang tot deze fel genoeg is. Potentieel handige aspecten zijn verder: beamers met accu’s dus draadloos, geïntegreerde mediaspelers, smart beamers (bijvoorbeeld Android). Zie ook mini beamers.

 • Compromis gewicht en lichtopbrengst.
 • Kwaliteit van de speakers.

Lichtopbrengst

 • De lichtopbrengst is vooral bepalend voor gebruik bij daglicht.
 • Koop een beamer voor de lichtste ruimte waarin je die verwacht te gaan gebruiken.
 • Bij indirect daglicht is het belangrijker om genoeg lumen te nemen dan te letten op contrast.
 • Bij de keuze voor een hoge lichtopbrengst wordt doorgaans ingeboet op het niveau in contrast.
 • Als de beamer vooral in het donker wordt gebruikt kies dan voor een minder sterke lamp. Meer dan 3000 lumen in een goed verduisterde ruimte is ‘overkill’. Bovendien produceert een beamer met veel lichtopbrengst meer hitte en maakt daarom meer lawaai vanwege de koelingsventilator.

Indicatie projectie 180 cm = 72 inch
• Donkere kamer > 1.000 lumen
• Schemerlicht > 1.200 lumen
• Indirect daglicht > 1.500 lumen

Indicatie projectie 300 cm = 118.1 inch:
• Donkere kamer > 1.500 lumen
• Schemerlicht > 2.000 lumen
• Indirect daglicht > 2.500 lumen

Stap 3. Op de juiste locatie te plaatsen?

Je kunt een beamer in een vaste opstelling het beste met een plafondbeugel, al dan niet op zijn kop, bevestigen aan het plafond. Bijkomend voordeel is dan de verminderde overlast van de ventilator.

Voor iedere beamer kun je met behulp van zogenaamde calculators bepalen of de afstanden die je in gedacht hebt kloppen bij het model beamer. Voor de beste nauwkeurigheid kijk je bij de fabrikant naar de calculator, zie onderaan deze pagina een overzicht van alle tools. Bij sommigen zit ook een indicatie van de lichtopbrengst bij een specifieke beeldgrootte.

Throw ratio

Wanneer je precies weet wat de afstand moet worden tussen het scherm en de beamer (throw distance, l), en de gewenste breedte (b) van het scherm, kun je de throw ratio berekenen die de beamer moet ondersteunen. Deze wordt dan: throw ratio = l/b.

Bijvoorbeeld:
Een beamer met een throw ratio van
1.5:1
betekent: Vanaf 3 meter een 2 meter breed scherm
0.5:1
betekent: Vanaf 1 meter een 2 meter breed scherm (short throw)

Zoom

Wanneer throw ratio een range betreft, bijvoorbeeld: 1,47 – 1,62:1 is dat een maat voor de zoom capaciteit van een beamer. Je kunt dan het beeld groter en kleiner maken zonder het apparaat te verplaatsen.

Beeldverplaatsing: Lens shift & Keystone correctie

Wanneer een beamer niet loodrecht op de onderkant van het midden van het te projecteren scherm (of ≠ loodrecht op de bovenkant van het midden bij plafond bevestiging) kan worden geplaatst, zijn er twee oplossingen.

1. Lens shift = Zuivere beeld verplaatsing.
2. Keystone correctie = Beamer kantelen met trapezium compressie.

Lens shift
Hiermee kan het beeld zonder kwaliteitsverlies worden verplaatst met behulp van een beweegbare lens. Bij lens shift kan nog wel een lichte vervorming van het beeld ontstaan, maar leidt niet tot echt kwaliteitsverlies. Het meest voorkomende type is vertical lens shift, maar nog geavanceerdere modellen kunnen dit ook horizontaal. Beamers met lens shift vind je vooral terug bij de duurdere LCD beamers. Bij dit doeleinde zijn er vaak strengere eisen wat betreft plaatsing en speelt de investering minder een rol. Beamers met lens shift zijn dan ook prijzig.

De mate waarin een beamer het beeld kan verschuiven wordt vaak uitgedrukt in een percentage. Bijvoorbeeld 100% verticaal betekent dat het beeld 1x zijn eigen afstand in hoogte kan worden verplaatst. Zie ook dit filmpje.

Keystone correctie
Door een beamer te kantelen kan het beeld ook worden verplaatst naar het gewenste projectieoppervlak. Een beamer hoeft dan niet meer loodrecht op de rand van het projectieoppervlak te staan. Het beeld zal echter direct vervormen in een trapezium wat dan softwarematig kan worden gecompenseerd door ‘Keystone correctie’. Hierbij wordt het beeld door de beamer in een corrigerend trapezium gecomprimeerd. Het nadeel is wel dat dit altijd zorgt voor kwaliteitsverlies van de projectie, immers, het beeld wordt aan één kant over minder pixels verdeeld. Home Cinema DLP beamers zijn vaak voorzien van deze softwarematige oplossing en zijn daardoor relatief goedkoop. Zie ook wiki: keystone effect.

keystone-beamer
Test screen Full-HD
Testbeeld 1920×1080 Full HD

Short throw

In kleine ruimtes, als er mensen door het beeld kunnen lopen of als je niet wilt beginnen aan plafondbevestiging, kun je ook kiezen voor een short throw beamer. Met een bolle lens wordt het beeld direct enorm uitvergroot waardoor deze vlak bij het te projecteren oppervlak kan (en meestal moet) staan. Ultra short throw beamers zet of hang je vrijwel tegen de muur aan en projecteren met behulp van een spiegel achterwaarts. Zie ook short throw beamers.

Stap 4. Connectiviteit

In veel situaties zal er sprake zijn van een combinatie van verschillende beeldbronnen. Denk aan Blu ray speler, TV out, PC, laptop, chromecast, console etc. Deze apparaten verbind je meestal het eenvoudigst en met de beste kwaliteit met behulp van een HDMI kabel. Je doet er verstandig aan een beamer met minimaal een dubbele HDMI aansluiting te nemen. Op den duur is het erg vervelend om steeds de kabel te verwisselen, bovendien kan de beamer dan niet per ongeluk bewegen. Óf gebruik een HDMI switch.

beamer-aansluitingen hdmi vga optoma

Oudere analoge aansluitingen bieden extra flexibiliteit en kunnen dienen als backup mogelijkheid. Denk aan VGA, S-video en composiet.

Draadloos

Er zijn ook beamers die verbinding kunnen maken met wifi en zo als netwerkbeamer kunnen worden aangestuurd. Zie ook: wifi-beamers. Ook kun je op iedere beamer met een HDMI ingang een chromecast aansluiten en bedienen vanaf je telefoon.

Stap 5. Bepaal het budget

De prijzen van beamers lopen flink uiteen. Hoe meer kleurbereik, resolutie, contrast en lens shift mogelijkheden hoe duurder.

Wat kost een Home Cinema DLP HD beamer?

 • Fatsoenlijke HD ready beamers zijn vandaag de dag te vinden vanaf € 350,- tot € 400,-
  • Een van de populairste op dit moment:
   BenQ TW535 (Coolblue)
 • Fatsoenlijke Full HD beamers zijn vandaag de dag te vinden voor rond de € 500,-
 • Instap Ultra HD beamers (4K) zijn vandaag de dag te vinden vanaf rond de € 1.100,- 
  • Een van de populairste op dit moment:
   BenQ TK800M (Coolblue)

Resolutie

De resolutie bepaalt in grote mate de prijs van de meeste beamers. Het is een belangrijke keus om te maken en vooral bij het gebruik van grote projecties is een hogere resolutie van belang. Kies voor een thuisbioscoop beamer minimaal Full HD en je stelt jezelf niet teleur. Let er dan wel altijd op dat het bronmateriaal ook in deze kwaliteit kan voorzien.

Standaard resoluties en veelvoorkomende variaties:

HD ready = 1280 × 720 pixels (ook wel 720p)
WXGA = 1280 x 800 Iets groter dan HD Ready
SXGA = 1280 x 1024 Voor presentaties met extra detail

Full HD = 1920 × 1080 pixels (ook wel 1080p)
WUXGA = 1920 x 1200 Iets groter dan Full HD

Ultra HD = 3840 x 2160 pixels (ook wel 2160p)

Niet HD
XGA = 1024 x 768
SVGA = 800 x 600

Kijkafstand

Voor de optimale HD beleving is het van belang om rekening te houden met de kijkafstand. Idealiter is de kijkafstand van 1,6 x de diameter van het geprojecteerde scherm.

Wanneer heeft welk type HD nog zin?

Maximale kijkafstand voor zichtbaarheid* HD, type:
HD Ready: <4 x diameter geprojecteerde scherm
Full HD: <2,5 x diameter geprojecteerde scherm
Ultra HD: <2 x diameter geprojecteerde scherm

* = Verschilt per persoon (Meer info/discussie: 1,2)

Top 5 – Full HD beamers

Een selectie van de, volgens ons, beste prijs/kwaliteit 1080p Full HD beamers op dit moment. Deze beamers hebben een resolutie van minimaal 1920×1080. Geschikt voor wie films in volle Blu-ray kwaliteit wil kunnen zien, streamen, of als projector om te gamen.

1. Epson EH-TW7000

€ 999.00
Resolutie:1920 x 1080 (x2)
Lichtopbrengst:3.000 lm
Contrast:40.000:1
Projectietechniek:3CLD 0.61"
In productie sinds:Sep 2019
Projectieverhouding: 1,32 - 2,15Lens shift: V60% H24%
Degelijke & fluisterstille woonkamer beamer met veel licht, '4K', HDR
 • Epson's "4K PRO UHD" in baanbrekend prijssegment (voorheen €1700,-)
 • Spectaculair volle kleuren en helder beeld dankzij 3LCD-techniek daardoor ook geschikt voor de woonkamer
 • HDR10, HLG, kleurruimte Rec.2020 en 3D ondersteuning
 • 2x HDMI 2.0 (18Gbps) aansluitingen = 2x 4K HDR @60fps. Je kunt dus altijd twee bronnen (chromecast/pc/console) laten zitten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
 • Flexibele installatie; verticale en horizontale lens shift
 • Fluisterstil in eco mode: 24dB (Ter vergelijking BenQ w2700 is 28dB)
 • Met 15/20ms lag en hoge helderheid zeer geschikt om zelfs overdag op te gamen

Lees meer

2. Xiaomi Mi smart compact projector

€ 470.00
Resolutie:1920x1080
Lichtopbrengst:500 lm
Contrast:Niet gespecificeerd
Projectietechniek:DLP LED 0.33"
In productie sinds:Jan 2020
Projectieverhouding: 1,2
Ingebouwd HD Netflix & geweldig geluid
 • Compacte en verplaatsbare smart beamer, slechts 1,2kg.
 • Android TV 9 en ingebouwde Chromecast.
 • Als enige officiële ingebouwde Netflix ondersteuning.
 • Bijzonder goed geluid en lage bas.
 • Automatische focus & verticale keystone correctie.
 • HDR10 compatible.

Lees meer

3. Optoma HD144X

€ 499.00
Resolutie:1920×1080
Lichtopbrengst:3.200 lm
Contrast:23.000:1
Projectietechniek:DLP
In productie sinds:Jan 2018
Projectieverhouding: 1,47 - 1,62
Voordelige keus budget allround thuisbioscoop
Deze nieuwe budget Full HD beamer van Optoma is in veel opzichten dé opvolger van de alom geprezen, en een van de best verkochte thuisbioscoop beamers uit 2017: de HD142X. Er is voor deze opvolger gebruikt gemaakt van een iets grotere behuizing waardoor het is gelukt de geluidsproductie te verminderen: 26dB->25dB in ECO modus. Hierdoor is er ook ruimte voor een betere interne speaker ontstaan (10watt) en is er een verbeterde gamemodus wat resulteert in minder 'lag' tijdens het gamen. Desondanks is het apparaat met slechts 2,87kg ook nog steeds erg mobiel.

Door de sterkere lamp met 3.200 lumen lichtopbrengst komt deze beamer ook goed uit de verf wanneer het niet helemaal donker is. Tegelijkertijd zorgt projecteren met de DLP techniek voor betere native zwartwaarden dan LCD wat contrast flink ten goede komt vooral bij een volledig verduisterde thuisbioscoop setting. Daarnaast gaat hij maarliefst 12.000 uur mee in ECO modus, dat is ruim 16 jaar bij 2 uur per dag gebruik. Optoma beamers staan er om bekend goed te zijn afgesteld en direct bij het eerste gebruik een goede kleurweergave te geven.Voor wat betreft de aansluitingen zorgt een dubbele HDMI & USB er voor dat het mogelijk is om een afspeelbron en bijvoorbeeld een Chromecast tegelijkertijd aan te sluiten.

Alles afgewogen is dit model voorlopig een van de betere prijs/kwaliteit thuisbioscoop beamer van dit moment.

Lees meer

4. Optoma HD29H

€ 699.00
Resolutie:1920×1080
Lichtopbrengst:3.400 lm
Contrast:50.000
Projectietechniek:DLP
In productie sinds:Feb 2019
Projectieverhouding: 1,47 - 1,62
Full HD + 4K HDR compatible
 • Dankzij 3.400 lumen lichtopbrengst kun je kijken 'met het licht aan'.
 • Kan overweg met 4K HDR signaal en projecteert deze dankzij tonemapping in Full HD.
 • 1080p 120Hz met slechts 8.4ms reactietijd.
 • Dankzij deze HDR ondersteuning en reactietijd zeer geschikt voor gamers.
 • Redelijk stil in gebruik.
 • T.o.v. HD144X meer lichtopbrengst én hoger contrast/betere zwartwaarden.

Lees meer

5. LG HF60LSR

€ 699.00
Resolutie:1920×1080
Lichtopbrengst:1.400 lm
Contrast:150.000:1
Projectietechniek:LED
In productie sinds:Apr 2019
Projectieverhouding: 1,40 - 1,54
Stille & zuinige Full HD LED projector
Met slechts 1,5 kg en afmetingen 13,2 x 22 x 8,4 cm is deze compacte beamer een van de weinige Full HD LED-DLP beamers onder de € 1.000,-. Door deze LED techniek gaat de lamp zeer lang mee (>30.000 uur), en blijft het energieverbruik laag (max. 100W). Ondanks de compactheid zijn er twee HDMI poorten aanwezig en is er een ingebouwde mediaspeler voor het rechtstreeks afspelen vanaf USB. Ook is dit apparaat voorzien van een netwerkaansluiting en LG's webOS 4.0 voor o.a. Youtube. Dit biedt vooralsnog helaas geen directe ondersteuning voor Netflix, dus dat kan alleen met een laptop of chromecast. Mogelijk handig hierbij is de Bluetooth ondersteuning voor het doorsturen van geluid.

De ruimte moet wel te verduisteren zijn, dan stelt deze beamer niet teleur ten aanzien van de lichtopbrengst. Bovendien is de geluidsproductie in eco-modus ook heel goed (21dB). De input lag in game modus bedraagt 56ms.

3m afstand tot het scherm biedt een beeldbreedte van 1,95m-2,14m.

 

Lees meer

 

Top 5 – 4K Ultra HD beamers

In navolging van televisies zijn 4K beamers nu in rap tempo betaalbaarder aan het worden. In 2017 is de € 2.000,- euro grens beslecht en nu gaan instapmodellen onder de € 1.000,-

De goedkopere 4K DLP beamers zijn allemaal voorzien van de 0,47″ DMD chip van Texas Instruments. Deze kunnen met de XPR 4x pixel shifting techniek een echt 4K beeld met 8 miljoen individueel adresseerbare pixels projecteren.

De chips in de 3LCD beamers van Epson zijn trager waardoor deze tot op heden slechts 2x pixelshift kunnen bereiken (4K PRO-UHD) met een scherpte die lijkt op 4 miljoen pixels (d.w.z. 2x Full HD of 1/2 4K). Deze delen wij daarom in onder Full HD.

1. LG HU70LS

€ 1649.00
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:1.500 lm
Contrast:150.000:1
Projectietechniek:DLP 4ch LED, RGBB
In productie sinds:Dec 2019
Projectieverhouding: 1,2 - 1,5
Native 4K LED met webOS
 • LG webOS zonder extra kastjes etc Netflix 4K streamen.
 • Dankzij Wi-Fi eventueel zonder netwerkkabel.
 • Automatische keystone correctie.
 • Zoom (1,25) en scherpstellen op afstand voor perfect afstelling.
 • Compact, licht en stil.
 • TruMotion voor vloeiende beelden, ook met HDR, 4K en 60Hz
 • Géén color wheel, dus geen rainbow effect.

Lees meer

2. BenQ W2700

€ 1389.00
Resolutie:3840 x 2160
Lichtopbrengst:2.000 lm
Contrast:30.000:1
Projectietechniek:DLP, RGBRGB
In productie sinds:Mrt 2019
Projectieverhouding: 1,13 - 1,47Lens shift: V10%
True 4K thuisbioscoop met HDR/HLG & 24Hz
 • True 4K: dankzij 4x pixelshift met 0,47" inch DMD-chip.
 • 100% Rec.709 en 95% DCI-P3 color space dekking dankzij RGBRGB color wheel.
 • HDR/HLG ondersteuning.
 • 2x HDMI (2.0a) poorten geschikt voor 4K 60Hz HDR signaal.
 • 24Hz (als 96Hz) modus voor volledig juddervrij afspelen van 24fps content.
 • DLP kwaliteit zwartwaarden + optionele dynamische iris voor nog verdere verbetering.
 • Verticale lens shift t.b.v. flexibiliteit in plaatsing.
 • Short throw beamer:
  • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 3,061-3,982m
  • 3,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,381-3,097m

Lees meer

3. Optoma UHD300X

€ 969.00
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:2.200 lm
Contrast:250.000:1
Projectietechniek:DLP, RGBRGB
In productie sinds:Feb 2018
Projectieverhouding: 1,21 - 1,59Lens shift: Lens shift: V10%
Budget true 4K thuisbioscoop beamer
 • True 4K: dankzij 4x pixelshift met 0,47" inch DMD-chip.
 • 100% Rec.709 color space dekking en diepste kleuren dankzij RGBRGB color wheel zonder wit-element.
 • HDR/HLG ondersteuning.
 • 1 x HDMI 2.0, 1 x HDMI 1.4a aansluiting.
 • Levensduur lamp 10.000 uur in eco.
 • Verticale lens shift t.b.v. een beetje flexibiliteit in plaatsing.
 • Input lag 40/50ms in game modus.
 • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,830-3,719m

Lees meer

4. LG HU80KSW

€ 2299.00
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:2.500 lm
Contrast:150.000:1
Projectietechniek:Laser DLP
In productie sinds:Juli 2018
Projectieverhouding: 1,3 - 1,56
4K smart laser beamer
De LG HU80KSW smart laser beamer met 4K resolutie is op meerdere vlakken een vernieuwend model. Zo is de uitvoering dankzij de laserbron opvallend licht (6,7kg) en klein uitgevoerd en dus draagbaar. Een interne haspel voor de voedingskabel en handvat dragen hier ook nog aan bij. De laser als lichtbron zorgt ervoor dat de lamp maarliefst 20.000 uur mee kan gaan.

Het apparaat is op de grond neer te zetten en als short throw beamer met een spiegel te gebruiken, maar je kunt hem ook ophangen aan het plafond of projecteren óp het plafond. Dankzij automatische verticale keystone functie is het beeld eenvoudig recht te zetten. Daarnaast is hij ook nog voorzien van TruMotion frame interpolation voor vloeiende beelden. De S in het typenumer staat voor smart, je kunt dus zonder verdere apparaten Youtuben & Netflixen. Zie ook Youtube.

5. BenQ TK800M

€ 1119.00
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:3.000 lm
Contrast:10.000:1
Projectietechniek:DLP
In productie sinds:Mrt 2019
Projectieverhouding: 1,50 - 1,65
4K beamer: woonkamer, gamen & sport
De BenQ TK800M is de verbeterde versie van de BenQ TK800. Door de nieuwere 0.47” chip is het contrast beter, zijn de kleuren beter (92%->96% rec709.), is er een speciale HDR10 modus en behoren de problemen met de 'verlichte randen' tot het verleden. Ook de lens is verbeterd wat resulteert in nog scherper beeld.

Helaas moet er daardoor wel wat worden ingeleverd op plaatsingsvrijheid (throw ratio: 1.50 - 1.65). Dus let goed op of hij past in jouw situatie.

De 3.000 lumen lichtopbrengst van deze beamer maakt hem zeer geschikt voor in de woonkamer en ook om, zonder dat het geheel donker is, een sportwedstrijd te bekijken. Deze hoeveelheid lichtopbrengst voor een echte 4K beamer voor deze prijs is bijzonder. Het nadeel hiervan is de hogere geluidsproductie (29 dB in eco).

De lage input lag - 42ms: ook de laagste voor voor een 4K beamer in deze prijsklasse - maakt deze beamer de ideale optie om met een Xbox one X in Ultra HD te gamen op een groot scherm.

 

Voor meer 4K beamers en antwoord op de vraag wanneer heeft 4K zin? zie:

Uitgelichte aanbiedingen

HD ready & Full HD

XGIMI MoGo

van €599.00
voor €599.99

BenQ W1720

van €1259.00
voor €969.00
Zie ook onze eigen pagina over de Xgimi MoGo Pro.

Zie ook aanbiedingen: Overzicht, Full HD, Ultra HD

Meer uitleg projectietechnieken

DLP – (Digital Light Processing)

Voordelen DLP: • Goede zwartwaarden & contrast • Vloeiende beelden
Nadelen DLP: • Herrie door lamp en colorwheel • Lamp loopt langzaam terug

Projectie door middel van lichtgeleiding door een sneldraaiend ‘colorwheel’. Nadat het licht dit wiel is gepasseerd worden er vlak na elkaar verschillende kleuren doorgegeven. De laatste spiegel, voordat de projectiestraal de beamer verlaat, is de DLP chip. Hierop zit voor een iedere pixel een spiegeltje dat op het juiste moment wel of niet licht, of de kleur van dat moment, doorgeeft richting de lens naar buiten.

Het menselijk oog ziet dit vervolgens als één beeld en dat heeft als bijkomend voordeel dat de beelden als vloeiend worden ervaren.

Dit is tegelijkertijd ook een nadeel waarbij men last kan ondervinden van het ‘rainbow’ effect. Wanneer je je hoofd beweegt kun je de verschillende kleuren in de projectie zien. Sommige mensen hebben hier altijd last van.

Tegenwoordig draait het colorwheel steeds sneller waardoor dit effect wordt verminderd, en zodat er genoeg tijd is om, zeker bij de 4X pixelshift modellen, 4K beelden op te bouwen. Het nadeel blijft dan wel dat dit bij de goedkopere modellen (<€1500,-) een hoge fluittoon creëert, aanvullend op de ventilator van de toch al warmere DLP lamp.

Thuisbisocoop DLP beamers met een RGBRGB colorwheel, van bijvoorbeeld 2.200 lumen, hebben het beste kleurbereik. Bij DLP beamers met meer lichtopbrengst wordt er aan dit wiel een extra wit vlak toegevoegd waarmee het ‘wit’ feller wordt, ten koste van de kleuren.

3LCD

Voordelen 3LCD: • Volle kleuren • Stiller • Vaker lens shift; flexible plaatsing zonder kwaliteitsverlies • Geen rainbow effect • Lage input lag voor gamers
Nadelen 3LCD: • Geen 4x pixelshift voor ‘echte 4K’ i.t.t. DLP. • Meer onderhoud (filter ontstoffen) • Screen door effect

Epson heeft als wereldwijde projectie marktleider met zijn eigen 3LCD techniek oplossingen voor de meeste projectie vraagstukken.

Bij deze techniek wordt het licht gesplitst in 3 RGB kleuren en ieder door een eigen LCD display geleid alvorens in een prisma te worden samengevoegd. Doordat er geen licht verloren gaat door een colorwheel zijn LCD beamers 25% zuiniger in gebruik. Bovendien wordt er op deze manier van projecteren een veel hogere kleur-volume bereikt.

Het grote voordeel hiervan is dat bij zowel hoge als bij lage lichtopbrengst de kleuren in ‘maximaal’ volume worden geprojecteerd. Hierdoor is je 3LCD beamer goed in kleuren bij een film maar ook wanneer je met daglicht in een fellere stand in de huiskamer wilt gamen.

Om deze zelfde reden zijn de Epson beamers meestal voorzien van een dynamische iris die de lichtopbrengst optioneel kan terugbrengen voor donkere scenes. Sommige mensen kunnen dit zien en/of horen en dat kan dan weer als nadeel worden gezien.

Andere high end beamers zijn voorzien van technieken gelijkend op LCD.

 • LCOS (Liquid Crystal on Silicon)
  • D-ILA (Digital Imaging Light Amplification) techniek van JVC
  • SXRD (Silicon Crystal Reflective Display) techniek van Sony

LED – Compacte beamers

Voordelen LED: • Goedkope zuinige lamp, gaat lang mee (>10.000 uur) • Compact
Nadelen LED: • Minder lichtopbrengst

Beamers op basis van LED worden niet gedefinieerd door de techniek maar door de lamp. LED lampen hebben als grote voordeel dat ze zeer zuinig zijn in gebruik en weinig hitte produceren. Hierdoor maken ze ook geen lawaai en gaan ze langer mee, bovendien hebben ze geen opwarm- en afkoelperiode zoals bij normale DLP beamers. Veel compacte/pico beamers zijn voorzien van LED.

Bij LED-DLP beamers wordt de functie van het colorwheel overgenomen door de LED lamp die zelf de verschillende kleuren kan produceren. Door de vermindering van bewegende onderdelen, ventilator en colorwheel, zijn deze beamers minder kwetsbaar en beter geschikt om vaak te verplaatsen.

Zie ook Wiki: DLP, LCD Youtube: DLP,  DLP vs LCD (Duits)

Samengevat

ProjectietechniekWerkingLichtbron
DLPReflectief Standaard lamp, LED of laser
LCDDoorschijnend Standaard lamp, LED of laser

Contrast

Belangrijk bij gebruik in het donker
• Hoe hoger hoe beter

Het contrast is het verschil in lichtopbrengst tussen de donkerste en lichtste pixel die de beamer produceert. Hoe groter het verschil, hoe meer contrast. Dit komt het gevoel van dieptewerking ten goede.

beamer_lichtstraal

Beamer kopen: houd ook rekening met

 • Projectiescherm – Voor de optimale inzet van een beamer wordt een projectiescherm aanbevolen. Door de gebalanceerde reflectie eigenschappen van een scherm wordt de beeldkwaliteit vrijwel altijd verbeterd. Goede schermen, van 100″, zijn beschikbaar vanaf circa €100-€200,-. Gemotoriseerde modellen vanaf € 330,-. Deze schermen variëren in de mate van gerichte of diffuse reflectie (bredere optimale kijkhoek). Dit wordt uitgedrukt in de gain waarde, voor meer info zie ook onze pagina beamerschermen.
 • Plafondbeugel – Voor de beste beeldkwaliteit bij een beamer zonder lens shift moet deze idealiter loodrecht op zijn projectiescherm staan. Dit is vaak het makkelijkst met een plafondbeugel, bovendien heb je dan minder last van geluid. Beschikbaar vanaf circa €50,-.
 • Aansluiting – Als je via een Blu-ray speler/console/cast-dongle wilt kijken én via de laptop doe je er verstandig aan een uit te zoeken met dubbele HDMI aansluiting. Op den duur is het erg vervelend om steeds de kabel te verwisselen. Bovendien kan de beamer dan niet per ongeluk bewegen. Óf gebruik een HDMI switch.
 • Mediaspeler – Een beamer van beelden voorzien kan met een laptop, mediaspeler of cast-dongle (Chromecast, Apple TV, Miracast)

Denk daarnaast ook aan

 • Wegwerken van de bekabeling
 • Hoeveel geluid produceert de beamer zelf
 • Hoelang gaat de lamp mee
 • De kleur, witte beamers kunnen meestal onopvallender in het interieur worden weggewerkt. Echter in een optimale thuisbioscoop setting is zwart weer beter.
 • Lees reviews over de gebruikservaring van anderen. Zoek ook in het Engels op de beamernaam (projector), dan zijn er vaak nog veel meer reviews te vinden. NB Sommige beamers hebben in Amerika soms een nadere naam.

Afstand calculators

Wanneer je precies wilt berekenen hoe groot de projectie wordt of wilt uitzoeken of je de beamer op de gewenste locatie kunt plaatsen dan biedt een ‘distance calculator‘ uitkomst. Kijk bij het betreffende merk en selecteer de gewenste beamer voor een nauwkeurige schatting.

NB: Veel van deze calculators draaien nog op ouderwetse technieken als Flash of Silverlight. Dat betekent dat u waarschijnlijk enkele waarschuwingen krijgt voorgeschoteld alvorens gebruik te kunnen maken van deze tools.

Zie ook

Bekijk nog meer HD beamers bij: