Beamer kopen 5 stappenplan

Epson EH-TW7000 3LCD 4K PRO UHD HDR

Ben je op zoek naar een grote beeldprojectie die ook nog compact en mee te nemen is? Ga dan voor een beamer! Er zijn veel variaties in resolutie, lichtsterkte, contrast, projectietechnieken en merken. Het kiezen van een beamer kan daardoor wat overweldigend zijn, we helpen je op weg.

Voordelen HD beamer t.o.v. HD televisies

 • Geen permanent kamervullend groot beeldscherm, wel een gigantische beeldprojectie.
 • Beamers met HD resoluties hebben veel meer baat bij veel pixels, immers, de projectie is vaak veel groter dan bij televisie schermen.
 • Keer op keer adembenemend effect bij gebruik, een beamer staat immers niet zo vaak aan als een TV.
 • Vanuit elke kijkhoek is het beeld goed te zien.
 • Enorme projectie mogelijkheden eenvoudig verplaatsbaar of mee te nemen.
 • Bij (grotere) projecties zijn beamers al snel kostenbesparend t.o.v. televisieschermen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een beamer?

Inhoud:
Stap 1: Handige vragen vooraf
Stap 2: Situaties & lichtopbrengst

Stap 3. Plaatsing
Stap 4. Connectiviteit
Stap 5. Budget

+ Top 5 Full HD thuisbioscoop beamers

Stap 1: Handige vragen vooraf

 • Waar ga je de beamer vooral voor gebruiken?
 • Weet je hoe breed het beeld moet worden?
 • Weet je hoe ver de beamer van het projectieoppervlak staat?
 • In hoeverre kun je de hoeveelheid omgevingslicht reduceren?
tv kijken op je beamer met daglicht beamer kopen

Stap 2: Situaties & lichtopbrengst

Thuisbioscoop

Thuisbioscoop beamers functioneren meestal ’s avonds in het donker en hoeven daarom niet te beschikken over een sterke lamp, zeker niet wanneer de ruimte beschikt over goede verduistering. Sterker nog, contrastwaarden kunnen juist beter worden bij minder lichtopbrengst, omdat er een colorwheel wordt gebruikt dat is geoptimaliseerd voor deze donkere situaties. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Budget thuisbioscoop beamers werken meestal met DLP techniek en Epson heeft enkele modellen op basis van 3LCD.

 • Kies in deze situatie een beamer met lichtopbrengst van 1.000 tot maximaal 3.000 lumen.
 • Let op het contrast. Hoger is beter.

Huiskamer / Sport / Café: Daglicht

Als je de beamer ook overdag wilt gebruiken om tv op te kijken of te gamen kun je beter een sterkere beamer nemen. Sommige zijn voorzien van een sport modus voor optimalisatie van snel bewegende beelden. Zie ook beamers voor gebruik bij daglicht.

 • Lichtopbrengst minimaal 3.000 lumen.
 • Wanneer je echt iedere dag uren TV gaat kijken overweeg dan een LED beamer, die gaan veel langer mee dan normale DLP beamers.

Gaming

Beamers die speciaal geschikt zijn om te gamen zijn meestal voorzien van een speciale gaming modus om het beeld met zo min mogelijk vertraging door te geven. Deze vertraging wordt veelal uitgedrukt als ‘input lag’ in milliseconden. Omdat er doorgaans ook overdag wordt gegamed zijn ze meestal ook voorzien van een wat sterkere lamp. Zie ook game beamers.

 • Lichtopbrengst 2.000 tot 3.000 lumen.
 • Let op de input lag. Lager is beter.
 • Vaak worden short throw beamers gebruikt.

Zakelijk

Beamers die geschikt moeten zijn voor presentaties bij daglicht zijn vaak LCD beamers met een hoge lichtopbrengst. Deze techniek zorgt voor stabiele verzadigde kleuren en je hebt geen kans op last van het rainbow effect dat soms wordt ervaren bij DLP beamers.

 • Lichtopbrengst: Minimaal 3.000 lumen

Mini beamers

Kleine beamers zijn eenvoudig mee te nemen of bijvoorbeeld te gebruiken voor een zomerse filmavond in de tuin. Met behulp van LED als lichtbron is de hitteproductie minder en zijn er modellen te vinden van slechts enkele centimeters groot. Het nadeel is de verminderde lichtopbrengst. Je kunt er echter altijd voor kiezen om in zo’n situatie de beamer dichterbij te plaatsen en het beeld te verkleinen net zo lang tot deze fel genoeg is. Potentieel handige aspecten zijn verder: beamers met accu’s dus draadloos, geïntegreerde mediaspelers, smart beamers (bijvoorbeeld Android). Zie ook mini beamers.

 • Compromis gewicht en lichtopbrengst.
 • Kwaliteit van de speakers.

Lichtopbrengst

 • De lichtopbrengst is vooral bepalend voor gebruik bij daglicht.
 • Koop een beamer voor de lichtste ruimte waarin je die verwacht te gaan gebruiken.
 • Bij indirect daglicht is het belangrijker om genoeg lumen te nemen dan te letten op contrast.
 • Bij de keuze voor een hoge lichtopbrengst wordt doorgaans ingeboet op het niveau in contrast.
 • Als de beamer vooral in het donker wordt gebruikt kies dan voor een minder sterke lamp. Meer dan 3000 lumen in een goed verduisterde ruimte is ‘overkill’. Bovendien produceert een beamer met veel lichtopbrengst meer hitte en maakt daarom meer lawaai vanwege de koelingsventilator.

Indicatie projectie 180 cm = 72 inch
• Donkere kamer > 300 lumen
• Schemerlicht > 500 lumen
• Indirect daglicht > 1.500 lumen

Indicatie projectie 300 cm = 118.1 inch:
• Donkere kamer > 1.000 lumen
• Schemerlicht > 2.000 lumen
• Indirect daglicht > 3.000 lumen

Stap 3. Op de juiste locatie te plaatsen?

Je kunt een beamer in een vaste opstelling het beste met een plafondbeugel, al dan niet op zijn kop, bevestigen aan het plafond. Bijkomend voordeel is dan de verminderde overlast van de ventilator.

Voor iedere beamer kun je met behulp van zogenaamde calculators bepalen of de afstanden die je in gedacht hebt kloppen bij het model beamer. Voor de beste nauwkeurigheid kijk je bij de fabrikant naar de calculator, zie onderaan deze pagina een overzicht van alle tools. Bij sommigen zit ook een indicatie van de lichtopbrengst bij een specifieke beeldgrootte.

Throw ratio

Wanneer je precies weet wat de afstand moet worden tussen het scherm en de beamer (throw distance, l), en de gewenste breedte (b) van het scherm, kun je de throw ratio berekenen die de beamer moet ondersteunen. Deze wordt dan: throw ratio = l/b.

Bijvoorbeeld:
Een beamer met een throw ratio van
1.5:1
betekent: Vanaf 3 meter een 2 meter breed scherm
0.5:1
betekent: Vanaf 1 meter een 2 meter breed scherm (short throw)

Zoom

Wanneer throw ratio een range betreft, bijvoorbeeld: 1,47 – 1,62:1 is dat een maat voor de zoom capaciteit van een beamer. Je kunt dan het beeld groter en kleiner maken zonder het apparaat te verplaatsen.

Beeldverplaatsing: Lens shift & Keystone correctie

Wanneer een beamer niet loodrecht op de onderkant van het midden van het te projecteren scherm (of ≠ loodrecht op de bovenkant van het midden bij plafond bevestiging) kan worden geplaatst, zijn er twee oplossingen.

1. Lens shift = Zuivere beeld verplaatsing.
2. Keystone correctie = Beamer kantelen met trapezium compressie.

Lens shift
Hiermee kan het beeld zonder kwaliteitsverlies worden verplaatst met behulp van een beweegbare lens. Bij lens shift kan nog wel een lichte vervorming van het beeld ontstaan, maar leidt niet tot echt kwaliteitsverlies. Het meest voorkomende type is vertical lens shift, maar nog geavanceerdere modellen kunnen dit ook horizontaal. Beamers met lens shift vind je vooral terug bij de duurdere LCD beamers. Bij dit doeleinde zijn er vaak strengere eisen wat betreft plaatsing en speelt de investering minder een rol. Beamers met lens shift zijn dan ook prijzig.

De mate waarin een beamer het beeld kan verschuiven wordt vaak uitgedrukt in een percentage. Bijvoorbeeld 100% verticaal betekent dat het beeld 1x zijn eigen afstand in hoogte kan worden verplaatst. Zie ook dit filmpje.

Keystone correctie
Door een beamer te kantelen kan het beeld ook worden verplaatst naar het gewenste projectieoppervlak. Een beamer hoeft dan niet meer loodrecht op de rand van het projectieoppervlak te staan. Het beeld zal echter direct vervormen in een trapezium wat dan softwarematig kan worden gecompenseerd door ‘Keystone correctie’. Hierbij wordt het beeld door de beamer in een corrigerend trapezium gecomprimeerd. Het nadeel is wel dat dit altijd zorgt voor kwaliteitsverlies van de projectie, immers, het beeld wordt aan één kant over minder pixels verdeeld. Home Cinema DLP beamers zijn vaak voorzien van deze softwarematige oplossing en zijn daardoor relatief goedkoop. Zie ook wiki: keystone effect.

keystone-beamer
Test screen Full-HD
Testbeeld 1920×1080 Full HD

Short throw

In kleine ruimtes, als er mensen door het beeld kunnen lopen of als je niet wilt beginnen aan plafondbevestiging, kun je ook kiezen voor een short throw beamer. Met een bolle lens wordt het beeld direct enorm uitvergroot waardoor deze vlak bij het te projecteren oppervlak kan (en meestal moet) staan. Ultra short throw beamers zet of hang je vrijwel tegen de muur aan en projecteren met behulp van een spiegel achterwaarts. Zie ook short throw beamers.

Stap 4. Connectiviteit

In veel situaties zal er sprake zijn van een combinatie van verschillende beeldbronnen. Denk aan Blu ray speler, TV out, PC, laptop, chromecast, console etc. Deze apparaten verbind je meestal het eenvoudigst en met de beste kwaliteit met behulp van een HDMI kabel. Je doet er verstandig aan een beamer met minimaal een dubbele HDMI aansluiting te nemen. Op den duur is het erg vervelend om steeds de kabel te verwisselen, bovendien kan de beamer dan niet per ongeluk bewegen. Óf gebruik een HDMI switch.

beamer-aansluitingen hdmi vga optoma

Oudere analoge aansluitingen bieden extra flexibiliteit en kunnen dienen als backup mogelijkheid. Denk aan VGA, S-video en composiet.

Draadloos

Er zijn ook beamers die verbinding kunnen maken met wifi en zo als netwerkbeamer kunnen worden aangestuurd. Zie ook: wifi-beamers. Ook kun je op iedere beamer met een HDMI ingang een chromecast aansluiten en bedienen vanaf je telefoon.

Stap 5. Bepaal het budget

De prijzen van beamers lopen flink uiteen. Hoe meer kleurbereik, resolutie, contrast en lens shift mogelijkheden hoe duurder.

Wat kost een Home Cinema DLP HD beamer?

 • Fatsoenlijke Full HD beamers zijn vandaag de dag te vinden voor rond de € 500,-
 • Instap Ultra HD beamers (4K) zijn vandaag de dag te vinden vanaf rond de € 1.000,- 
  • Een van de populairste op dit moment:
   Optoma UHD35x (Coolblue)

Resolutie

De resolutie bepaalt in grote mate de prijs van de meeste beamers. Het is een belangrijke keus om te maken en vooral bij het gebruik van grote projecties is een hogere resolutie van belang. Kies voor een thuisbioscoop beamer minimaal Full HD en je stelt jezelf niet teleur. Let er dan wel altijd op dat het bronmateriaal ook in deze kwaliteit kan voorzien.

Standaard resoluties en veelvoorkomende variaties:

HD ready = 1280 × 720 pixels (ook wel 720p)
WXGA = 1280 x 800 Iets groter dan HD Ready
SXGA = 1280 x 1024 Voor presentaties met extra detail

Full HD = 1920 × 1080 pixels (ook wel 1080p)
WUXGA = 1920 x 1200 Iets groter dan Full HD

Ultra HD = 3840 x 2160 pixels (ook wel 2160p)

Niet HD
XGA = 1024 x 768
SVGA = 800 x 600

Kijkafstand

Voor de optimale HD beleving is het van belang om rekening te houden met de kijkafstand. Idealiter is de kijkafstand van 1,6 x de diameter van het geprojecteerde scherm.

Wanneer heeft welk type HD nog zin?

Maximale kijkafstand voor zichtbaarheid* HD, type:
HD Ready: <4 x diameter geprojecteerde scherm
Full HD: <2,5 x diameter geprojecteerde scherm
Ultra HD: <2 x diameter geprojecteerde scherm

* = Verschilt per persoon (Meer info/discussie: 1,2)

Top 5 – Full HD beamers

Een selectie van de beste prijs/kwaliteit 1080p Full HD beamers op dit moment. Deze beamers hebben een resolutie van minimaal 1920×1080. Geschikt voor wie films in volle Blu-ray kwaliteit wil kunnen zien, streamen, of als projector om te gamen.

1. Optoma HD146X

€ 469.0
Resolutie:1920x1080
Lichtopbrengst:3.600 lm
Contrast:25.000:1
Projectietechniek:DLP, RYGCWB
In productie sinds:Feb 2020
Projectieverhouding: 1,47 - 1,62
Voordelige keus budget allround thuisbioscoop
 • Geschikt voor zowel als thuisbioscoop in het donker en ook bruikbaar voor overdag.
 • Gaming mode: 17ms input lag. Geluid: 26dB.
 • Let op: maar 1x HMDI
 • Slechts 2,82 kg. Makkelijk meenemen.
 • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,78-3,06m

Lees meer

2. Optoma HZ40HDR

€ 829.0
Resolutie:1920x1080
Lichtopbrengst:4.000 lm
Contrast:300.000:1
Projectietechniek:DLP Laser
In productie sinds:Jun 2023
Projectieverhouding: 1,48 - 1,62
Laser beamer voor gamers
 • Heldere projectie en 45% minder stroomverbruik (t.o.v. normale lamp) dankzij laser lichtbron.
 • Gaming mode: slechts 8,6ms lag in 1080p 120Hz.
 • Lange levensduur 30.000+ uur.
 • 2x HDMI 2.0
 • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,78-3,04m

Lees meer

3. Epson EH-TW7000

€ 1159.0
Resolutie:1920 x 1080 (x2)
Lichtopbrengst:3.000 lm
Contrast:40.000:1
Projectietechniek:3CLD 0.61"
In productie sinds:Sep 2019
Projectieverhouding: 1,32 - 2,15Lens shift: V60% H24%
Degelijke & fluisterstille woonkamer beamer met veel licht, '4K', HDR
 • "4K PRO UHD" = 2x pixel shift = scherpte tussen Full HD en 4K.
 • Volle kleuren en helder beeld dankzij 3LCD-techniek, daardoor ook geschikt voor de woonkamer overdag en voor sport.
 • Fluisterstil in eco mode: 24dB (Ter vergelijking BenQ w2700 is 28dB).
 • Met 15/20ms lag en hoge helderheid ook zeer geschikt om zelfs overdag op te gamen.
 • Flexibele installatie; verticale en horizontale lens shift.
 • 2x HDMI 2.0
 • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,09-3,41m.

Lees meer

4. Epson CO-FH02

€ 589.0
Resolutie:1920x1080
Lichtopbrengst:3.000 lm
Contrast:30.000:1
Projectietechniek:3LCD 0.62"
In productie sinds:Sep 2022
Projectieverhouding: 1,19 - 1,61
Instap LCD beamer
 • Volle kleuren en helder beeld dankzij 3LCD-techniek.
 • Intern weggewerkte Android TV dongle.
 • Slechts 2,6 kg. Makkelijk meenemen.
 • Let op: maar 1x HMDI
 • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,80-3,78m.

Lees meer

5. Samsung The Freestyle

€ 749.0
Resolutie:1920x1080
Lichtopbrengst:230 lm
Contrast:100.000:1
Projectietechniek:LED
In productie sinds:Jan 2022
Projectieverhouding: 1,2
Innovatieve smart beamer
 • Klein, handzaam en relatief stil.
 • Ontwerp voorziet in eenvoud bij opstellen dankzij '360 graden'-vrij beweegbaarheid in beugel.
 • Samsung Smart Apps. Goede ondersteuning bekenden streamingsdiensten.
 • Optionele accu voor 3+uur projecteren.
 • Automatische keystone correctie.
 • 360° speaker.
 • 2,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,08m.

Lees meer

Meer Full HD beamers

Met goede beoordeling

Op Amazon

Top 5 – 4K Ultra HD beamers

De budget 4K DLP beamers zijn meestal voorzien van de 0,47″ DMD chip van Texas Instruments. Deze kunnen met de XPR 4x pixel shifting techniek een echt 4K beeld met 8 miljoen individueel adresseerbare pixels projecteren. (true 4K)

Voor meer 4K beamers en antwoord op de vraag wanneer heeft 4K zin? zie: HD-Beamers.nl/4K-beamers

1. Optoma UHD55

€ 1429.0
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:3.600 lm
Contrast:1.200.000:1
Projectietechniek:DLP
In productie sinds:Apr 2022
Projectieverhouding: 1,21 - 1,59Lens shift: V10%
Optoma's nieuwste 4K DLP beamer
 • Slechts 16ms input lag in 4K, 4.4ms in Full HD. (!)
 • Wide colour gamut (WCG) - Ondersteunt 97% DCI-P3 colour space. (!)
 • Mediaspeler, HDR, HLG, Full 3D.
 • 2x HDMI 2.0.
 • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,83-3,72m.

Lees meer

2. Samsung The Premiere LSP7T

€ 2169.0
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:2.200 lm
Contrast:2.000.000:1
Projectietechniek:DLP, Laser
In productie sinds:Jul 2021
Projectieverhouding: 0,25
Beste ultra short throw 4K smart beamer
 • Tizen Smart TV functionaliteiten & afstandsbediening van Samsung.
 • TV tuner geschikt voor: DVB-C, DVB-S2, DVB-T2.
 • Krachtige ingebouwde stereospeakers.
 • Laser lichtbron voorziet in een lange levensduur: 20,000 uur.
 • Let op: Zeer gladde muur of strak gespannen scherm nodig.
 • Ultra short throw & 4K:
  • 0,75m tot scherm biedt beeldbreedte van 3m.

Lees meer

3. BenQ W2700

€ 1199.0
Resolutie:3840 x 2160
Lichtopbrengst:2.000 lm
Contrast:30.000:1
Projectietechniek:DLP, RGBRGB
In productie sinds:Mrt 2019
Projectieverhouding: 1,13 - 1,47Lens shift: V10%
True 4K thuisbioscoop met HDR/HLG & 24Hz
 • True 4K: dankzij 4x pixelshift met 0,47" inch DMD-chip.
 • 100% Rec.709 en 95% DCI-P3 color space dekking dankzij RGBRGB color wheel.
 • HDR/HLG ondersteuning.
 • 2x HDMI (2.0a) poorten geschikt voor 4K 60Hz HDR signaal.
 • 24Hz (als 96Hz) modus voor volledig juddervrij afspelen van 24fps content.
 • DLP kwaliteit zwartwaarden + optionele dynamische iris voor nog verdere verbetering.
 • Verticale lens shift t.b.v. flexibiliteit in plaatsing.
 • Short throw beamer:
  • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 3,06-3,98m
  • 3,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,38-3,10m

Lees meer

4. LG ProBeam BU50NST

€ 2799.0
Resolutie:3840x2160
Lichtopbrengst:5.000 lm
Contrast:3.000.000:1
Projectietechniek:DLP laser
In productie sinds:Jun 2020
Projectieverhouding: 1,30 - 2,08Lens shift: V50% H20%
Zeer heldere 4K laser projectie
 • Hoge lichtopbrengst, geschikt voor gebruik overdag.
 • Lens shift en 1,6 zoom -> flexibiliteit bij plaatsing.
 • Eco mode slechts 26dB.
 • HDR10, 2x HDMI 2.0b (1x ARC).
 • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 2,16-3,46m.

Lees meer

5. JVC DLA-NP5

€ 5999.0
Resolutie:4096x2160
Lichtopbrengst:1.900 lm
Contrast:40.000:1
Projectietechniek:3x 0.69" native 4K
In productie sinds:Apr 2022
Projectieverhouding: 1,33 - 4,4Lens shift: V80% H34%
High-end thuisbioscoop
 • True native 4K.
 • Sublieme zwartwaarden.
 • Slechts 24dB in low lamp mode.
 • Flexibele plaatsing; lens shift en 2x zoom.
 • 2x HDMI (48 Gbps, HDCP 2.3) 4K120P.
 • HDR, HDR10+, Theater Optimizer, Frame Adapt HDR.
 • Auto-calibratie Functies.
 • 4,5m tot scherm biedt beeldbreedte van 1,02-3,38m.

Meer 4K Ultra HD beamers

Met goede beoordeling

Op Amazon

Aanbiedingen

Onze top 3 selectie HD & 4K Ultra HD van dit moment:

Zie ook aanbiedingen: Overzicht, Full HD, Ultra HD

Meer uitleg projectietechnieken

DLP – (Digital Light Processing)

Voordelen DLP: • Goede zwartwaarden & contrast • Vloeiende beelden
Nadelen DLP: • Herrie door lamp en colorwheel • Lamp loopt langzaam terug

Projectie door middel van lichtgeleiding door een sneldraaiend ‘colorwheel’. Nadat het licht dit wiel is gepasseerd worden er vlak na elkaar verschillende kleuren doorgegeven. De laatste spiegel, voordat de projectiestraal de beamer verlaat, is de DLP chip. Hierop zit voor een iedere pixel een spiegeltje dat op het juiste moment wel of niet licht, of de kleur van dat moment, doorgeeft richting de lens naar buiten.

Het menselijk oog ziet dit vervolgens als één beeld en dat heeft als bijkomend voordeel dat de beelden als vloeiend worden ervaren.

Dit is tegelijkertijd ook een nadeel waarbij men last kan ondervinden van het ‘rainbow’ effect. Wanneer je je hoofd beweegt kun je de verschillende kleuren in de projectie zien. Sommige mensen hebben hier altijd last van.

Tegenwoordig draait het colorwheel steeds sneller waardoor dit effect wordt verminderd, en zodat er genoeg tijd is om, zeker bij de 4X pixelshift modellen, 4K beelden op te bouwen. Het nadeel bij 4K blijft dan wel dat dit een extra ‘buzz’-toon creëert, aanvullend op het geluid van de ventilator en color wheel.

Thuisbisocoop DLP beamers met een RGBRGB colorwheel, van bijvoorbeeld 2.200 lumen, hebben het beste kleurbereik. Bij DLP-lamp beamers met meer lichtopbrengst wordt er aan dit wiel een extra wit vlak toegevoegd waarmee het ‘wit’ feller wordt, ten koste van de kleuren.

De laatste tijd komen er steeds meer DLP beamers met laser en LED als lichtbron beschikbaar.

LCD

Voordelen 3LCD: • Volle kleuren • Stiller • Vaker lens shift; flexible plaatsing zonder kwaliteitsverlies • Geen rainbow effect • Lage input lag voor gamers
Nadelen 3LCD: • Geen 4x pixelshift voor ‘echte 4K’ i.t.t. DLP. • Meer onderhoud (filter ontstoffen) • Screen door effect

Epson heeft als wereldwijde projectie marktleider met zijn eigen 3LCD techniek oplossingen voor de meeste projectie vraagstukken.

Bij deze techniek wordt het licht gesplitst in 3 RGB kleuren en ieder door een eigen LCD display geleid alvorens in een prisma te worden samengevoegd. Doordat er geen licht verloren gaat door een colorwheel zijn LCD beamers 25% zuiniger in gebruik dan traditionele lamp beamers. Bovendien wordt er op deze manier van projecteren een veel hogere kleur-volume bereikt.

Het grote voordeel hiervan is dat bij zowel hoge als bij lage lichtopbrengst de kleuren in ‘maximaal’ volume worden geprojecteerd. Hierdoor is een 3LCD beamer goed in kleuren bij een film setting maar ook wanneer je met daglicht in een fellere stand in de huiskamer wilt gamen.

Om deze zelfde reden zijn de Epson beamers meestal voorzien van een dynamische iris die de lichtopbrengst optioneel kan terugbrengen voor donkere scenes. Sommige mensen kunnen dit zien en/of horen en dat kan dan weer als nadeel worden gezien.

Andere high end beamers zijn voorzien van technieken gelijkend op LCD.

 • LCOS (Liquid Crystal on Silicon)
  • D-ILA (Digital Imaging Light Amplification) techniek van JVC
  • SXRD (Silicon Crystal Reflective Display) techniek van Sony

LED – Compacte beamers

Voordelen LED: • Goedkope zuinige lamp, gaat lang mee (>20.000 uur) • Compact
Nadelen LED: • Minder lichtopbrengst

Beamers op basis van LED worden niet gedefinieerd door de techniek maar door de lamp. LED lampen hebben als grote voordeel dat ze zeer zuinig zijn in gebruik en weinig hitte produceren. Hierdoor maken ze ook geen lawaai en gaan ze langer mee, bovendien hebben ze geen opwarm- en afkoelperiode zoals bij normale DLP beamers. Veel compacte/pico beamers zijn voorzien van LED.

Bij LED-DLP beamers wordt de functie van het colorwheel overgenomen door de LED lamp die zelf de verschillende kleuren kan produceren. Door de vermindering van bewegende onderdelen, ventilator en colorwheel, zijn deze beamers minder kwetsbaar en beter geschikt om vaak te verplaatsen.

Zie ook Wiki: DLP, LCD Youtube: DLP,  DLP vs LCD (Duits)

Samengevat

ProjectietechniekWerkingLichtbron
DLPReflectief Standaard lamp, LED of laser
LCDDoorschijnend Standaard lamp, LED of laser

Contrast

Belangrijk bij gebruik in het donker
• Hoe hoger hoe beter

Het contrast is het verschil in lichtopbrengst tussen de donkerste en lichtste pixel die de beamer produceert. Hoe groter het verschil, hoe meer contrast. Dit komt het gevoel van dieptewerking ten goede.

beamer_lichtstraal

Beamer kopen: houd ook rekening met

 • Projectiescherm – Voor de optimale inzet van een beamer wordt een projectiescherm aanbevolen. Door de gebalanceerde reflectie eigenschappen van een scherm wordt de beeldkwaliteit vrijwel altijd verbeterd. Goede schermen, van 100″, zijn beschikbaar vanaf circa €100-€200,-. Gemotoriseerde modellen vanaf € 330,-. Deze schermen variëren in de mate van gerichte of diffuse reflectie (bredere optimale kijkhoek). Dit wordt uitgedrukt in de gain waarde, voor meer info zie ook onze pagina beamerschermen.
 • Plafondbeugel – Voor de beste beeldkwaliteit bij een beamer zonder lens shift moet deze idealiter loodrecht op zijn projectiescherm staan. Dit is vaak het makkelijkst met een plafondbeugel, bovendien heb je dan minder last van geluid. Beschikbaar vanaf circa €50,-.
 • Aansluiting – Als je via een Blu-ray speler/console/cast-dongle wilt kijken én via de laptop doe je er verstandig aan een uit te zoeken met dubbele HDMI aansluiting. Op den duur is het erg vervelend om steeds de kabel te verwisselen. Bovendien kan de beamer dan niet per ongeluk bewegen. Óf gebruik een HDMI switch.
 • Mediaspeler – Een beamer van beelden voorzien kan met een laptop, mediaspeler of cast-dongle (Chromecast, Apple TV, Miracast)

Denk daarnaast ook aan

 • Wegwerken van de bekabeling
 • Hoeveel geluid produceert de beamer zelf
 • Hoelang gaat de lamp mee
 • De kleur, witte beamers kunnen meestal onopvallender in het interieur worden weggewerkt. Echter in een optimale thuisbioscoop setting is zwart weer beter.
 • Lees reviews over de gebruikservaring van anderen. Zoek ook in het Engels op de beamernaam (projector), dan zijn er vaak nog veel meer reviews te vinden. NB Sommige beamers hebben in Amerika soms een nadere naam.

Afstand calculators

Wanneer je precies wilt berekenen hoe groot de projectie wordt of wilt uitzoeken of je de beamer op de gewenste locatie kunt plaatsen dan biedt een ‘distance calculator‘ uitkomst. Kijk bij het betreffende merk en selecteer de gewenste beamer voor een nauwkeurige schatting.

NB: Veel van deze calculators draaien nog op ouderwetse technieken als Flash of Silverlight. Dat betekent dat u waarschijnlijk enkele waarschuwingen krijgt voorgeschoteld alvorens gebruik te kunnen maken van deze tools.

Zie ook

Bestsellers – álle beamers