Beamer als TV gebruiken

Televisie kijken op een beamer kan op vele manieren met ieder zijn voor en nadelen. Wanneer je af en toe de beamer wilt gebruikt is het echt heel fijn wanneer er niet steeds kabels verwisseld hoeven te worden. Het is allereerst goed om te weten dat de meeste nieuwe beamers geen ingebouwde tv-tuner hebben. Daarnaast werken de meeste beamers het best in het donker, daarom moet je voor grote projecties overdag een beamer hebben met veel lichtopbrengst, zie ook beamers geschikt voor bij daglicht.

De NPO is vrij beschikbaar via laptop

Als je alleen TV in het donker kijkt kun je met alle populaire thuisbioscoop beamers van tegenwoordig prima TV kijken op een enorm scherm. De vraag is hoeveel gemak je wilt hebben van functies als interactieve/digitale televisie, bedieningsgemak, en dus ook of je makkelijk wilt kunnen wisselen tussen de TV en beamer.

Wanneer de TV en beamer zich in dezelfde ruimte bevinden kun je op verschillende manieren het TV signaal naar de beamer leiden, hieronder bespreken we vijf mogelijkheden. Wanneer je een aparte kamer hebt voor de beamer en uitgebreid interactieve televisie wilt kunnen gebruiken kun je bij de meeste aanbieders voor 5 euro per maand een éxtra digitale tv-ontvanger huren.

 

Hoe krijg je tv-beeld geprojecteerd met een beamer?

1. Via de televisie

Wanneer je televisie een HDMI uitgang heeft kun je de beamer daarop rechtstreeks aansluiten. Zo heb je hetzelfde gemak van TV kijken en kun je de audio installatie die bij de TV hoort blijven gebruiken. Nadeel is dat je lange kabels nodig hebt en switchen tussen bronnen voor je beamer (blu-ray speler/laptop/console) kan onhandig zijn.

Handig in dagelijks gebruik want:

 • Afstandsbediening blijft hetzelfde als bij ormaal TV kijken
 • Zonder fysieke handelingen switchen tussen TV en beamer

 

2. Met een digitale ontvanger + abonnement:

HD tv-ontvanger van KPN, € 49,- p/m inc. internet
Mediabox van Ziggo, va € 24,95 p/m

Óf via HDMI out van de tv-ontvanger/Mediabox naar de beamer

 • Audio gaat over bestaande output van de digitale ontvanger
 • Lange HDMI kabel nodig
 • Zappen met afstandsbediening mediabox

Óf via HDMI out van televisie naar de beamer

 • Audio blijft bij de tv
 • Lange HDMI kabel nodig
 • Zappen met afstandsbediening mediabox

 

3. Met een dongle rechtstreeks in de beamer

Een dongle is een klein apparaatje met USB poort en HDMI stekker dat kan streamen. Deze kan vlak naast de beamers rechtstreeks worden aangesloten en wordt bediend door een mobiel of tablet. Een van de populairste is de Chromecast.

Chromecast aangesloten op beamer

Denk er wel aan:

 • Een dongle heeft stroom nodig óf via Micro-USB zoals in sommige beamers te vinden óf via adapter in het stopcontact
 • Mini-jack audio kabel nodig van beamer output naar geluidsinstallatie voor fatsoenlijk geluid
 • Dongle werkt, in principe, via Wifi dus wat beeld verbinding betreft draadloos

Handig in dagelijks gebruik want:

 • NPO 1, 2, 3 en de digitale themakanalen vrij te streamen uit NPO app
 • NPO, RTL apps bieden ook deels gratis terugkijk mogelijkheden
 • NPO Start Plus a € 2,95 per/mnd biedt: Programma’s langer beschikbaar en HD
 • Ieders mobiel met android op hetzelfde Wifi netwerk wordt een afstandbediening en kan bedienen wat de chromecast afspeelt.
 • Zo kan iedere app met cast functie, bijvoorbeeld Youtube, iets anders aanzetten, in de wachtrij zetten etc.
 • Een dongle kost eenmalig € 39,-
  (Let op: NPO app werkt de laatste tijd helaas slecht op een Chromecast)

 

4. Desktop/Laptop

Desktop/laptop naar beamer, projectiebeeld wordt uitbreiding of kopie van apparaat

 • Audio versterken van pc of via output beamer
 • HDMI kabel nodig
 • In browser voordelen; desktop versies beschikbaar van sites, plugins etc.
 • NPO 1,2,3 via website beschikbaar
 • Zappen met muis/toetsenbord
 • De digitale televisieabonnementen voorzien in de mogelijkheid tot het kijken van televisie via een browser. Bij Ziggo heet dit ziggogo.tv en bij KPN interactievetv.nl

 

5. Digitenne/DVB-t2

Een andere methode is om een DVB ontvanger, d.w.z. waarbij het tv signaal via de ether het huis binnenkomt, naast de beamer te zetten en zo rechtstreeks de beamer te voorzien van een televisie signaal. NPO 1, 2, 3 en de lokale zender zijn altijd gratis te ontvangen. Voor een overzicht van alle vrij zenders zie ook http://radio-tv-nederland.nl/dvbt/..

Digitenne is een relatief goedkope optie om met een wat uitgebreider pakket lineair DVB-t tv te kijken. Beginnend vanaf € 15,50 per maand, een tweede ontvanger kost € 5,- per maand.

Vanaf begin 2018 worden alle oude Digitenne kastjes vervangen door de nieuwe generatie. Deze werkt op de DVB-t2-techniek en voorziet in HDMI verbinding en HD beeld. De vorige generatie werkt met een SCART verbinding, om deze aan te sluiten op een moderne beamer heb je een koppelstuk van SCART naar HDMI nodig.

 

HDMI schakelaar of HDMI splitter

Wanneer je af en toe het tv beeld wilt doorzetten naar je beamer is het handig om een HDMI switch na de DVB-ontvanger/Mediabox/Chromecast te plaatsen om de beeldoutput te wisselen tussen de TV en de beamer. Het is erg handig om niet steeds de kabels te hoeven verwisselen. Let op: Een ‘HDMI splitter‘ kopieert het beeldsignaal en is waarschijnlijk niet wat je zoekt.

Extra ontvanger

Bij bestaande digitale televisie aanbieders kun je voor een euro of vier (Ziggo) a vijf (KPN) per maand, een extra Mediabox huren. Deze kan worden aangesloten op ook de coax aansluiting of de media boxen worden, zonder tussenkomst van een router, rechtstreeks met een netwerkkabel verbonden

Bij sommige Mediaboxen moet het output signaal voor een beamer op 1080i worden ingesteld om te werken op een beamer.

 

4K televisie via beamer

KPN biedt met een 4K abonnement enkele films on demand aan in 4K kwaliteit. Netflix biedt ook 4K indien je beschikt over het Netflix premium abonnement.

Wil je netflix kijken per Chromecast dongle kies dan voor de Chromecast Ultra die het meest geschikt is om te 4K Ultra HD content te streamen.

 

Overige punten ter overweging

Budget Full HD thuisbioscoop beamers hebben vaak alleen HDMI ingangen. Uitgebreidere en oudere modellen zijn vaak ook voorzien van de wat oudere VGA poort.

Switchen tussen een normale beamer en TV vergt meestal een hele lange HDMI kabel. Dit kan worden vermeden door een ultra short throw beamer te gebruiken die in de buurt van de TV komt te staan.

Over het algemeen is het verstandig om voor bedrade oplossingen te gaan, dit komt zowel de beeldkwaliteit als stabiliteit ten goede.

 

Bekijk alle beamer:

Best beoordeeld budget: